Protest rar întâlnit pe străzile din Beijing împotriva liderului chinez. „Înlăturați-l pe dictatorul și trădătorul național Xi Jinping”

Data actualizării: Data publicării:
proteste-beijing4
„Faceți grevă, înlăturați-l pe dictatorul și trădătorul național Xi Jinping”, scria pe unul dintre bannerele agățate de podul din Beijing. Colaj foto: Twitter / @billbirtles, @fangshimin

Un protest rar întâlnit împotriva liderului chinez Xi Jinping și a politicilor sale a fost înnăbușit repede joi la Beijing, cu doar câteva zile înainte ca acesta să își asigure un al treilea mandat la conducerea țării în cadrul celui de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist, scrie CNN.

Imaginile care au fost publicate pe Twitter arată două bannere agățate de un pasaj suprateran care traversează o arteră principală din nord-vestul capitalei chineze.

Spune nu testului Covid, da pentru alimente. Nu pentru carantină, da pentru libertate. Nu pentru minciuni, da pentru demnitate. Nu pentru revoluția culturală, da pentru reformă. Nu pentru marele lider, da pentru vot. Nu fi un sclav, fii un cetățean”, era scris pe unul dintre bannere.

proteste-beijing3
„Nu pentru revoluția culturală, da pentru reformă. Nu pentru marele lider, da pentru vot. Nu fi un sclav, fii un cetățean”, era scris pe unul dintre bannere. Colaj foto: Twitter / @billbirtles, @fangshimin

Faceți grevă, înlăturați-l pe dictatorul și trădătorul național Xi Jinping”, scria pe celălalt banner. În fotografii se mai vede și un fum negru care se ridică deasupra podului.

Fotografiile nu au putut fi verificate de CNN, dar zona a fost identificată cu ajutorul geolocației și ar fi vorba despre Podul Sitong, un pasaj care traversează a treia centură a Beijingului în districtul Haidian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Echipa CNN care a ajuns în zonă nu a mai găsit protestatari sau bannere, dar a observat un număr mare de membrii ai serviciilor de securitate chineze pe pod și în vecinătatea sa.

Xi Jinping și cursa spre obținerea mandatului de lider pe viață al Chinei

Protestele publice împotriva conducerii de la Beijing sunt extrem de rare în China, mai ales în perioada premergătoare unei întâlniri atât de importante, atunci când autoritățile transformă capitala într-o fortăreață din motive de securitate.

Congresul național al Partidului Comunist, ce are loc o dată la cinci ani, este cel mai important eveniment de pe calendarul politic al Chinei.

Xi-Jinping (4)
La Congresul Partidului Comunist din China, este de așteptat ca Xi Jinping să obțină al treilea mandat de secretar general al partidului. Foto: Profimedia Images

În urma întâlnirii care va începe dumincă, este de așteptat ca Xi să încalce normele recente și să își extindă conducerea pentru încă un mandat, care ar putea fi un pas înspre consolidarea pe viață a poziției lui Xi în fruntea țării.

Xi, cel mai puternic și autoritar lider chinez din ultimii zeci de ani, a purtat o campanie extinsă de distrugere a opoziției, atât în interiorul partidului, cât și în societate.

Politica sa draconică zero-Covid a dat naștere nemulțumirilor publicului, pe măsură ce carantinele impuse una după cealaltă dau peste cap viața cetățenilor de rând și provoacă haos în economie.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri