Video&Foto Protestatarii de extremă dreapta de la Berlin au încercat să ia cu asalt clădirea parlamentului german

Data actualizării: Data publicării:
Protestatarii de extremă dreapta de la Berlin încearcă să pătrundă în interioul clădirii parlamentului german.
Protestatarii de extremă dreapta de la Berlin încearcă să pătrundă în interioul clădirii parlamentului german. Foto: Captură Twitter

Extremiștii de dreapta din Germania au încercat să pătrundă în clădirea parlamentului german, sâmbătă, după ce au protestat împotriva măsurilor de restricție pentru limitarea Covid-19. În timp ce încercau să forțeze intrarea clădirii Reichstag, ei au fost interceptați de polițiști și îndepărtați cu forța, relatează The Guardian.

Protestatari cu steaguri ale Imperiului German. Foto: Getty Images
Protestatari cu steaguri ale Imperiului German. Foto: Getty Images

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Incidentul a avut loc după o zi întreagă de demonstrații la care au participat zeci de mii de persoane care se opun purtării măștii sanitare pentru a opri răspândirea coronavirusului, dar și altor măsuri adoptate de guvernul de la Berlin pentru limitarea răspândirii. Polițiștii le-au cerut protestatarilor să se disperseze la mijlocul marșului lor în jurul Berlinului din cauza că participanții refuzau să respecte regulile de distanțare fizică. Mitingul planificat în apropierea de Poarta Brandenburgului a avut loc, însă.

Imagini de la momentul incidentului arată sute de persoane, unele dintre ele fluturând steaguri ale Imperiului German (1871-1918) și ale Prusiei (unul dintre regatele germane majore care a fondat Germania modernă în 1871 după un război cu Franța; a fost dizolvat ca stat component al Germaniei după Al Doilea Război Mondial ca parte a eforturilor de a domoli militarismul german), alergând spre clădirea Reichstag și încercând să urce scările.

Poliția berlineză a confirmat, pe Twitter, că mai multe persoane au reușit să treacă de cordonul din fața parlamentului și au ajuns la scările clădirii Reichstag, dar nu în clădire. Polițiștii au uzat de forță pentru a îi îndepărta, iar manifestanții au aruncat cu pietre și sticle.

Protestele au avut loc deși guvernul regional al capitalei germane a încercat să le oprească, avertizând că ele vor fi folosite ca platformă pentru promovarea ideii că regulile de distanțare și purtare a măștii nu trebuie respectate.

Organizatorii protestelor au reușit, însă, să răstoarne această decizie în justiție, vineri, însă tribunalul le-a comunicat faptul că au obligația să asigure distanțarea fizică. În momentul în care acest lucru nu a mai fost respectat, a dus la decizia poliției berlineze de a opri marșul.

În timpul marșului, despre care autoritățile germane spun că a atras aproximativ 38.000 de persoane, participanții și-au exprimat opinia față de mai multe lucruri – la protest au participat antivacciniști, oponenți ai purtării măștii și chiar membri ai grupului de conspiraționiști QAnon. Alții s-au afișat cu însemne și simboluri neo-naziste și sloganuri naționaliste, însă majoritatea participanților au negat că ar fi de extremă dreapta.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri