Protestatarii kazahi au fost torturați și arestați în mod arbitrar de către forțele de securitate (raport HRW)

Data actualizării: Data publicării:
Protestatari și forțele de ordine se înfruntă pe o stradă înzăpezită
Aproximativ 10.000 de persoane au fost arestate în urma revoltelor, majoritatea fiind eliberate după câteva zile. Unii dintre protestatari au denunţat pe reţelele sociale locale bătaia şi tortura pe care le-au suferit din partea poliţiei. Foto: Profimedia Images

Forțele de securitate kazahe au arestat în mod arbitrar protestatari pașnici, i-au torturat pe unii dintre deținuți și nu le-au permis să comunice cu avocații care îi reprezintă, în urma revoltelor care au provocat haos în națiunea Kazahstanului, informează Observatorul Drepturilor Omului („Human Rights Watch”/ HRW).

Cel puţin 227 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor kazahe, în cele mai grave violenţe politice din istoria postsovietică a acestei ţări din Asia Centrală, în urma cărora fostul preşedinte Nursultan Nazarbaiev şi rudele sale şi-au pierdut înaltele funcţii în stat, practic fiind înlăturaţi de la putere, în ceea ce observatorii locali au descris ca fiind un transfer al puterii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Aproximativ 10.000 de persoane au fost arestate în urma revoltelor, au indicat autorităţile, scrie Agerpres. Cele mai multe dintre acestea au fost eliberate după câteva zile, dar unele au denunţat pe reţelele sociale locale bătăi şi torturi din partea poliţiei.

HRW a indicat miercuri, într-un comunicat, că dispune de informaţii de încredere despre zeci de cazuri în care poliţia a reţinut în mod arbitrar protestatari paşnici şi alte persoane, dintre care unele au fost supuse unor rele tratamente şi torturilor, inclusiv cu şocuri electrice şi bătăi.

Protestatarii kazahi au fost torturați și arestați în mod arbitrar de către forțele de securitate (raport HRW)
Autoritățile kazahe au pus violenţele pe seama unor „bandiţi” care ar fi fost ajutaţi de către militanţi islamişti veniți din alte ţări din Asia Centrală şi care ar fi fost instruiţi în străinătate. Foto: Profimedia Images

Ministerele de Interne şi Afacerilor Externe din Kazahstan nu au răspuns unei solicitări Reuters de a comenta cu privire la informaţiile publicate de HRW. Preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev declarase săptămâna trecută că responsabilii pentru drepturile omului pe plan local examinează în prezent plângerile deţinuţilor.

Kazahstanul a imputat violenţele unor „bandiţi”, care ar fi fost ajutaţi de către militanţi islamişti, dintre care unii ar fi venit din alte ţări din Asia Centrală şi care ar fost instruiţi în străinătate, aşa cum au declarat oficialii kazahi, fără să prezinte vreo probă în acest sens.

Citește și: Confruntări armate între două foste republici sovietice. OTSC, organizația de securitate creată de Rusia, se oferă să intervină

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri