Proteste pro-Palestina la Paris, Londra și în orașe din America de Nord. La Paris s-au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă

Data actualizării: Data publicării:
Protestatar cu mască se ține de umăr în timp ce un incendiu arde pe fundal
Protestul pro-Palestina de la Paris s-a transformat rapid într-o confruntare cu polițiștii. Foto: Profimedia Images

Protestatari pro-palestinieni au ieșit în stradă în mari capitale europene și în metropole din America de Nord, sâmbătă și duminică, pentru a-și exprima solidaritatea față de palestinieni după conflictul armat violent care a erupt în Gaza, Cisiordania și Israel în ultima săptămână.

Poliția din Paris a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor pro-palestinieni care s-au adunat neautorizat în capitala franceză, relatează France24. Poliția pariziană a anunțat că a arestat 44 de persoane și că un ofițer de poliție a fost rănit după ce a încercat să disperseze un grup de oameni.

Între 2.500 și 3.500 de protestatari s-au adunat în zona cartierului Barbes, un cartier de imigranți din nordul capitalei franceze. Estimările au fost făcute de ministerul francez de interne – în jur de 4.200 de polițiști au fost desfășurați.

Poliția a blocat bulevardele dar și străduțele, forțându-i pe protestatari să se retragă. Unii au aruncat cu pietre s-au au încercat să blocheze drumurile, însă în mare parte au fost dispersați de forțele de ordine. Astfel, planul protestatarilor de a merge în marș până la Piața Bastiliei a eșuat.

Protestul fusese, anterior, interzis de autorități, iar justiția franceză a confirmat verdictul. Autoritățile franceze s-au temut de posibile confruntări, după ce un marș similar în 2014 s-a soldat cu atacuri la sinagogi și confruntări violente între polițiști și manifestanți.

„Nu vrem să vedem scene de violență. Nu vrem să aducem conflictul și pe teritoriu francez”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal.

Protestatarii au sfidat, însă, decizia autorităților și au ieșit în stradă cu steaguri ale Palestinei – „Refuzăm încercările de a reduce la tăcere solidaritatea față de palestinieni și nu vom fi opriți din a protesta”, au susținut organizatorii marșului din Paris.

Mii de protestatari pro-palestienini au ieșit în stradă și în Londra. Organizatorii protestului din Marea Britanie au cerut guvernului britanic să nu mai permită ceea ce au descris drept „violența, brutalitatea și oprimarea Israelului împotriva poporului palestinian”, scrie BBC.

Demonstranții au mers în marș până la ambasada israeliană scandând „Eliberați Palestina!”

Proteste similare au avut loc și în Statele Unite și Canada – la Boston, Washington D. C., sau Montreal. La protestele din America de Nord au participat inclusiv evrei cu pancarte pe care scria „Nu în numele meu” sau „Solidari cu Palestina”, conform France24.

Ostilitățile dintre Israel și palestinieni continuă

Conflictul a început luni și a urmat unor săptămâni de creștere a tensiunilor în Ierusalimul de est. Tensiunile în creștere au culminat cu confruntări la locurile sfinte venerate de evrei și musulmani deopotrivă. Ulterior, Hamas a lansat rachete pentru a avertiza Israelul să se retragă din zonă, fapt ce a declanșat represaliile.

Cel puțin 174 de oameni au fost uciși în Gaza și cel puțin zece în Israel, de la începutul ostilităților.

Armata Israeliană a anunțat că a efectuat o operațiune pe timpul nopții pentru distrugerea unei rețele de tuneluri ale Hamas în Gaza, însă că trupele sale nu au pătruns în Gaza. De asemenea, a adăugat că de joi seară și până vineri dimineață, 220 de proiectile au fost lansate din Fâșia Gaza.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri