Proteste violente în capitala Congo. Oamenii acuză încercări de subminare a justiției. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene

Data actualizării: Data publicării:
Republica Democrată Congo pe hartă.
Fotografie a hărții cu Republica Democrată Congo. Sursa: Getty Images

Poliția din capitala Republicii Democrate Congo a tras, miercuri, cu gaze lacrimogene, pentru a doua zi la rând, scopul fiind să disperseze protestele violente din fața Parlamentului, care au avut loc după schimbări propuse asupra sistemului judiciar, transmite AFP.

Manifestanții furioși, unii dintre ei înarmați cu bombe cu benzină, au blocat traficul în apropierea Parlamentului din Kinshasa, ridicând bariere și dând foc la cauciucuri.

Poliția a tras mai întâi focuri de avertisment și apoi a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa, au relatat jurnaliștii AFP.

Protestatarii erau în mare parte șoferi de taxi – motocicletă și susținători ai partidului Uniunea pentru Democrație și Progres Social (UDPS), din care face parte și președintele Felix Tshisekedi.

UDPS se află într-o coaliție instabilă cu forțele apropiate predecesorului lui Tshisekedi, Joseph Kabila, care a avut un mandat lung. Doar o treime dintre miniștrii guvernului sunt de la UDPS.

Măsurile legislative contestate includ propuneri de a defini puterile judecătorilor. Criticii spun că reprezintă un complot de a controla sistemul judiciar.

Propunerile vin din partea Frontului Comun pentru Congo (FCC), o coaliție apropiată lui Kabila, care rămâne o forță din interiorul politicii naționale.

Jurnaliștii AFP au relatat că unii protestatari i-au scos pe parlamentari din mașini și au atacat casele celor loiali lui Kabila.

Liderul FCC, Nehemie Mwilanya, i-a avertizat, miercuri pe „cei care cred că dețin monopol pe dezordine și violență, să aibă grijă!”.

„Ei trebuie să realizeze că toată lumea știe cum începe, dar nu și cum se termină”, a adăugat acesta.

Mwilanya a pus sub semnul întrebării „lipsa de acțiune” a ministrului de Interne, care este din partidul președintelui, însă nu i-a pronunțat numele. Mwilanya a precizat că ministrul nu a înțeles de ce unii oameni urmăreau „politica pământului pârjolit”.

Aubin Minaku, fostul reprezentant parlamentar, unul dintre oamenii din spatele amendamentelor propuse, a declarat că „scopul este de a defini autoritatea pe care o exercită ministerul justiției asupra judecătorilor”.

Însă partidul lui Tshisekedi a denunțat acțiunea ca fiind un complot care „subminează independența sistemului judiciar și mărește puterea ministerului de justiție”.

Coaliția de opoziție Lamuka a precizat că propunerile ar „da o lovitură mortală conceptului de separare a puterilor în stat”.

În paralel, patru organizații civice influente au emis, miercuri, un comunicat comun în care avertizau că următoarele alegeri prezidențiale din 2023 sunt în pericol să fie „manipulate”, din cauza intențiilor de numire a unui nou șef la comisia electorală națională.

Actualul șef al autorității electorale, Corneille Nangaa, ale cărui bunuri au fost puse sub sechestru de către SUA, din cauza suspiciunilor de corupție, părăsește funcția.

Organizația condusă de Nangaa a validat rezultatele alegerilor prezidențiale din decembrie 2018. Liderul opoziției de atunci, Martin Fayulu, a spus că i-a fost furată victoria.

Declarația comună a avertizat împotriva oricărei încercări din partea parlamentului dominat de FCC să susțină succesorul lui Nangaa, și a făcut apel la public să se opună „oricărui plan Machiavelic îndreptat spre a ne arunca în crize electorale fără sfârșit”.

Semnatarii săi sunt formați dintr-un grup catolic foarte influent, precum și grupurile de drepturi civile Lucha, Filimbi și Congolais Debout.

Susținătorii lor au organizat un val de proteste anti-Kabila la sfârșitul lui 2017, începutul lui 2018, care au fost oprimate în mod sângeros de regim, lăsând în urmă în jur de 15 morți.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri