Proteste violente în India din cauza unui nou sistem de recrutare în armată - a fost incendiat un sediu al partidului de guvernământ

Data actualizării: Data publicării:
proteste în india, zonă incendiată
Foto: Captură Twitter/@arabnews

Poliția din nordul Indiei a deschis focul în aer, joi, în încercarea de a restabili ordinea la protestele care au erupt ca urmare a unei controversate reforme a sistemului de recrutare în armată, relatează Reuters.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Forțele de ordine au deschis focul în aer pentru a-i opri pe protestatarii furioși care începuseră să arunce cu pietre. Anterior, autoritățile au blocat internetul mobil în cel puțin un district pentru a preîntâmpina o situație haotică, în condițiile în care protestele au început să crească în dimensiuni și intensitate.

Premierul indian, Narendra Modi, a anunțat în această săptămână o reformă a sistemului de recrutare în armată, într-o încercare de a scădea media de vârstă în forțele armate indiene și de a scădea cheltuielile cu pensionările.

Potențialii recruți, însă, mulți dintre ei veterani, dar și liderii opoziției și chiar unii membri ai partidului lui Modi, se opun deciziei.

În statul Haryana din nord, în districtul Palwal, la aproximativ 50 de kilometri sud de New Delhi, mulțimile de protestatari au aruncat cu pietre în casa unui oficial guvernamental, iar polițiștii care încercau să protejeze proprietatea acestuia au tras focuri de avertisment în aer.

Nu există informații cu privire la potențiale victime. Un oficial din poliție a confirmat că forțele de ordine au tras focuri de armă pentru a controla mulțimea.

Internetul mobil a fost, de asemenea, suspendat temporar în Palwal, pentru o perioadă de 24 de ore.

În statul Bihar, de asemenea, protestatarii au incendiat un sediu al partidului de guvernământ, au avariat linii de cale ferată și au vandalizat o stație.

Noul sistem de recurtare, denumit „Calea Focului” în limba hindu, obligă tinerii recruți, bărbați și femei, între 17 și 21 de ani să efectueze un stagiu de patru ani ca subofițeri, un sfert dintre ei urmând să fie menținuți în stagiu pentru perioade mai lungi.

Anterior, soldații erau recrutați în armată, marină sau forțele aeriene separat, și intrau în serviciu pentru până la 17 ani la cele mai mici ranguri.

Stagiul foarte scurt a provocat îngrijorări printre potențialii recruți care se tem că nu vor avea de lucru după terminarea celor patru ani.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri