Protestul transportatorilor la adresa lui Macron, blocat de autorități

Data publicării:
Israeli Farmers Blockade Gaza Strip Over Palestinian Rocket Attacks
Foto: Guliver/GettyImages

Protestul anunțat de Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), cu ocazia vizitei președintelui francez Emmanuel Macron în România, nu a primit aprobare din partea autorităților. Transportatorii sunt nemulțumiți de legislația franceză, care le cere acestora să își plătească șoferii cu un salariu minim, pentru perioada petrecută de aceștia pe teritoriul francez.

Israeli Farmers Blockade Gaza Strip Over Palestinian Rocket Attacks
Foto: Gulliver/GettyImages

Măsura, adoptată de Franţa anul trecut, impune transportatorilor români, care au contract cu entităţi din Hexagon, să-şi plătească şoferii cu cel puţin salariul minim din Franţa, de aproape 10 euro pe oră, pentru perioada petrecută pe teritoriul francez.

Redăm integral comunicatul de presă al UNTRR:

„Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR se arată indignată de faptul că autoritățile române au respins cererea de protest din fața Palatului Cotroceni și în orice altă zonă care are legătură cu ocazia vizitei oficiale pe care Președintele Franței Emmanuel Macron o va realiza în țara noastră pe 24 august 2017, cu scopul de a-și îndeplini promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală, de a apăra interesele companiilor și lucrătorilor francezi, prin restricționarea accesului celor din Est pe piața franceză.

Reamintim faptul că Președintele francez Emmanuel Macron este inițiatorul loi Macron, legea protecționistă prin care Franța impune plata salariului minim francez și măsuri administrative împovărătoare transportatorilor români și estici, în scopul eliminării acestora de pe piața franceză și europeană de transport internațional.

Această decizie dovedește încă o dată că autoritățile din România nu sprijină economia românească, iar cei care ne conduc nu înțeleg că cetățenii acestei țări au și drepturi, nu doar obligații.

În condițiile în care autoritățile române au avut o lipsă de reacție și soluții în fața unor state precum Franța, Germania sau Austria, care au impus un salariu minim în transporturile rutiere, prin încălcarea suveranității unui Stat Membru UE față de alt Stat Membru, acum nici măcar un mesaj nu ne lasă să transmitem.

Mâine, 24.08.2017, la ora 14:30, vom afla la conferința de presă comună dacă Președintele României, Klaus Iohannis, va prelua mesajul ca românii să stea acasă și să nu mai bată la poarta Franței. Dacă noi nu ne respectăm pe noi în România, nu au cum să ne respecte alte state care sunt în competiție cu noi.

UNTRR înțelege că decizia luată astăzi este dincolo de nivelul comisiei reunite la Primăria Capitalei, însă este inacceptabil cum statul împiedică cetățenii să meargă pe stradă și să se exprime liber. O astfel de mentalitate este veche și nedemocratică, dar specifică unei țări vasale aderate la UE și care nu își dă șanse de integrare.

Aproximativ 100.000 de conducători auto lucrează în Vestul UE și aduc peste 2 miliarde de euro anual în România, iar firmele de transport rulează circa 6 miliarde de euro anual. Suntem consternați să constatăm că autoritățile din România tratează cu indiferență interesele oamenilor și firmelor din România, spre a-l încânta 90 de minute pe Emmanuel Macron, Președintele Franței, care se luptă pentru interesele Franței. ”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri