"Purtați costum, nu verde ca Zelenski". Cod vestimentar pentru oficialii europeni care vin la summitul de la Kiev (Politico)

Data actualizării: Data publicării:
zelenski da mana cu scholz, langa macron
Macron, Scholz și Zelenski. FOTO: Profimedia Images

O notă internă cu instrucțiuni clare, inclusiv în materie de cod vestimentar, a fost transmisă la Bruxelles, în condițiile în care oficialii UE se pregătesc să ajungă la Kiev, unde va avea loc un summit Ucraina-Uniunea Europeană, scrie Politico. Politicienilor participanți la eveniment li se recomandă "Ţinuta obişnuită de afaceri", nu "verde, kaki sau culori prea vii".

Premierul ucrainean Denis Şmigal a confirmat marţi că un summit Ucraina-Uniunea Europeană va avea loc vineri, la Kiev. Întâlnirea se va desfășura la o zi după "consultările interguvernamentale" dintre Kiev şi Comisia Europeană care vor avea loc "pentru prima data în istoria noastră".

Este deja o cutumă că pentru politicieni, în munca lor, şedinţele foto şi simbolismul pe care îl transmit contează adesea la fel de mult ca politica reală.  Așa s-ar putea explica o notă internă cu un mesaj clar – există un cod vestimentar - chiar înainte ca UE să finalizeze agenda şi lista de invitaţi pentru summitul din Ucraina, unde oficiali ai UE se vor întâlni cu liderii ucraineni.

Recomandat: "Ţinuta obişnuită de afaceri" (sau aşa cum veniţi la Bruxelles). Exclus: "Verde, kaki sau culori prea vii" (mai puţin frecvente şi în Cartierul European). Aceasta este esenţa notei interne văzute de Politico în ceea ce priveşte ţinuta.

Se pare că nota a fost transmisă tocmai pentru a rezerva aspectul vestimentar militar gazdelor şi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a făcut din tricoul verde militar uniforma sa în timpul războiului. Responsabilii europeni cu organizarea evenimentului sunt probabil foarte conştienţi de faptul că este un stil adecvat pentru cei care luptă împotriva unei invazii ruse brutale - dar poate mai puţin potrivit pentru un comisar european, comentează Politico.

Nota - trimisă de Secretariatul General al Comisiei, care se ocupă cu stricteţe de serviciile de logistică şi protocol pentru această deplasare - nu oferă nicio explicaţie pentru interdicţia culorilor aprinse cu această ocazie, însă diplomaţii UE au declarat că este în conformitate cu aşteptările europene de a nu exagera cu imaginea şi de a rămâne consecvenţi cu mesajul politic.

Oficialii UE și-au arătat solidaritatea vestimentară cu Ucraina în trecut. La disursul anual privind starea Uniunii, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a purtat o ţinută în galben şi albastru aprins, în culorile steagului ucrainean. Şi celelalte femei din Comisia Europeană i s-au alăturat din public şefei lor, făcând astfel o declaraţie de solidaritate prin intermediul modei, potrivit sursei citate.

"Suntem rugaţi să călătorim cu un bagaj uşor (rucsac sau ceva similar), să evităm valiza, dacă este posibil. Deoarece timpul exact de călătorie este imposibil de prevăzut, este recomandabil să fim pregătiţi să mergem la sosire direct din tren la întâlniri, în caz de nevoie", se mai arată în nota internă transmisă la Bruxelles.

Călătorilor li s-a mai recomandat "încălţăminte confortabilă şi o jachetă/un palton călduros".

În mod previzibil, participanţii ar trebui să se aştepte la confort limitat în timpul călătoriei. "Cutiile cu mâncare rece vor fi distribuite în tren, dar vă rugăm să fiţi pregătiţi pentru alimente de bază", se mai arată în document.

Trenul în sine va fi destul de aglomerat, în orice caz departe de compartimentul confortabil pe care preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit într-un tren cu vagon de dormit cu care s-a deplasat în Ucraina anul trecut: "Vor fi canapele de dormit individuale, cu o toaletă comună în fiecare vagon, fără băi", precizează nota.

Pentru oficialii europeni au fost rezervate camere de hotel în Kiev "pentru a fi folosite pe timp de zi, joi, dacă timpul permite să mergem acolo înainte de începerea reuniunilor", se specifică în notă.

Călătorilor li se reaminteşte că orice fotografie trebuie să susţină în mod credibil - şi nu să înlocuiască - mesajul politic pe care oficialii UE merg acolo pentru a-l transmite.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri