Pușcăriașii voluntari recrutați de Wagner nu au fost tocmai voluntari. Dezvăluiri despre cum au ajuns, de fapt, condamnații pe front

Data publicării:
detinuti rusi intr-o inchisoare din rusia
Criminalii recrutați de grupul Wagner se îndreaptă spre un oraș strategic din estul Ucrainei. FOTO: Profimedia Images

Pușcăriașii din Rusia au fost amenințați cu noi dosare penale dacă nu se oferă voluntari să lupte pe front în Ucraina alături de mercenarii Wagner, potrivit unor informații făcute publice de avocați și jurnaliști citați de site-ul Meduza. Li s-a spus că dacă nu se duc la război, „se vor dezgropa dosare vechi” care îi vor ține ani în plus în închisoare.

Astfel, autoritățile ruse ar face presiuni asupra deținuților ca să îi oblige să se alăture grupării conduse de Evgheni Prigojin.

Avocatul Yana Gelmel a declarat că această tactică a fost folosită în închisorile din Samara, Rostov, Krasnodar Krai și Caucazul de Nord. „Ofițeri de la Ministerul de Interne sau FSB vin și amenință că dezgroapă dosare vechi de acum 10-20 de ani, chiar dacă faptele s-au prescris deja. Îi intimidează pe oameni, spunându-le că vor începe anchete penale față de oricine refuză să meargă la război”, a spus Gelmel.

Oksana Asaulenko, jurnalist și activist pentru drepturile omului, a povestit despre cazuri similare din Perm Krai. Un deținut care mai avea de ispășit doar cinci luni de pedeapsă i-ar fi spus mamei sale că a fost forțat să semneze un contract cu gruparea Wagner.

Un alt avocat, care a cerut să nu-i fie dezvăluită identitatea, le-a spus jurnaliștilor că autoritățile au recurs la amenințări pentru a face „recrutări” pentru mercenarii Wagner. Porivit avocatului, practica este frecventă în închisorile care se află lângă granița cu Ucraina. Autoritățile i-ar fi obligat pe deținuții aflați în arest preventiv să se alăture grupării Wagner în schimbul renunțării la dosarele care îi vizează. Asta s-ar fi întâmplat în Samara, Moscova și Perm.

Avocatul Yana Gelmel a susținut că aceste noi metode de „recrutare” sunt o reacție la faptul că numărul deținuților care vor să semneze contracte cu Wagner scade având în vedere informațiile despre numărul mare de morți în Ucraina, din rândul mercenarilor grupării. Potrivit unui raport din ianuarie, din cei 50.000 de condamnați ruși care fuseseră recrutați de Wagner, doar 10.000 mai erau pe front. Restul, „fie au fost uciși, fie sunt răniți, fie au fugit, fie s-au predat”.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri