Putin a anulat ordinul de asalt asupra combinatului Azovstal. „Acțiunea de eliberare a Mariupolului este un succes. Felicitări”

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și ministrul apărării, Serghei Șoigu, au avut o întâlnire
Vladimir Putin și ministrul apărării, Serghei Șoigu, au avut o întâlnire, filmată și transmisă de administrația de la Kremlin. Foto: kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin a anulat joi ordinul de luare cu asalt a combinatului Azovstal din Mariupol, unde sunt baricadaţi 2.000 de militari ucraineni. Putin a declarat drept „succes” acțiunea de eliberare a Mariupolului și își explică decizia prin dorința de a salva vieţi, însă a cerut menţinerea unei blocade asupra zonei industriale. Liderul de la Kremlin a avut o întâlnire cu ministrul apărării, Serghei Șoigu, care i-a raportat eliberarea orașului Mariupol.

„Sfârşitul acţiunii de eliberare a Mariupolului este un succes”, a afirmat preşedintele rus.

„Consider nepotrivit asaltul propus asupra zonei industriale. Ordon anularea lui”, i-a spus Vladimir Putin ministrului apărării, Serghei Şoigu, într-o reuniune transmisă de televiziunea publică Rossia 24, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Puţin a mai afirmat că decizia este motivată de dorinţa de a salva vieţile soldaţilor ruşi.

„Nu este necesar să coboare în aceste catacombe şi să se târască în subteran prin aceste instalaţii industriale”, a spus preşedintele.

„Blocaţi această zonă industrială astfel încât să nu poată trece nici o muscă”, a adăugat el.

Putin le-a adresat de asemenea un apel luptătorilor ucraineni aflaţi în Azovstal care nu s-au predat încă, transmiţându-le că Rusia îi va trata cu respect şi le va acorda asistenţă medicală celor răniţi.

Șoigu a raportat „eliberarea” Mariupolului

La întâlnirea lui Vladimir Putin cu Serghei Șoigu, care a fost transmisă și de administrația de la Kremlin, ministrul apărării i-a raportat președintelui rus „eliberarea” orașului Mariupol.

„Mariupol a fost eliberat de Forțele Armate ale Federației Ruse și de miliția Republicii Populare Donețk. Ce a mai rămas din forțele naționaliste s-a refugiat în zona industrială a combinatului Azovstal”, i-a spus Șoigu lui Putin, conform transcrierii discuției, publicată de Kremlin.

„În cadrul acțiunii de eliberare a Mariupolului, armata rusă și unitățile miliției RPD au luat toate măsurile pentru a salva viețile civililor. Conform indicațiilor tale, Vladimir Vladimirovici (Putin - n.r.), au fost deschise coridoare umanitare în fiecare zi, începând din 21 martie, pentru evacuarea civililor și a cetățenilor străini”, a mai spus Serghei Șoigu.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri