Putin a dat ordin ca Agenția Evreiască să-și înceteze toate operațiunile din Rusia. Evreii ruși se tem că au rămas blocați în țară

Data publicării:
Vladimir Putin zâmbește.
Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Guvernul rus a impus Agenției Evreiești pentru Israel, principala organizație care facilitează migrația diasporei evreiești spre Israel, să-și înceteze toate operațiunile pe teritoriul Rusiei, transmite The Jerusalem Post.

Ordinul a fost transmis printr-o scrisoare primită de organizație de la guvernul rus, la începutul acestei săptămâni.

Oficiali din Agenția Evreiască au confirmat că scrisoarea a fost primită dar nu au comentat cu privire la răspunsul pe care-l vor da autorităților de la Kremlin.

„Ca parte a activității Agenției Evreiești în Rusia, ni se cere din partea autorităților, ocazional, să facem diferite ajustări. Contactul cu autoritățile are loc continuu, în scopul de a ne continua activitățile în acord cu regulile stabilite de organele competente. Chiar și acum are loc un astfel de dialog”, au transmis oficiali ai Agenției Evreiești.

Relațiile ruso-israeliene sunt tot mai tensionate

Ordinul dat de autoritățile ruse vine în mijlocul unor tensiuni tot mai intense între Israel și Rusia pe tema războiului din Ucraina și ca urmare a deciziei Israelului de a sprijini Ucraina și pe președintele Zelenski în fața agresorilor ruși.

Anterior, relațiile ruso-israeliene s-au răcit și mai tare după ce Lavrov a făcut declarația inacceptabilă conform căreia dictatorul Germaniei Naziste „a avut sânge de evreu”. Premierul israelian de atunci, Naftali Bennett, a spus că Putin i-a telefonat, ulterior, și i-a cerut scuze pentru comentariile ministrului său de externe.

Ordinul de a opri activitatea Agenției Evreiești în Rusia este extrem de grav și ar putea submina capacitatea evreilor ruși de a emigra în Israel, în condițiile în care mii dintre aceștia și-au finalizat documentația necesară și așteaptă ca zboruri către Israel să devină disponibile pentru a putea ajunge în țară.

Conform oficialilor israelieni, mulți dintre acești oameni sunt blocați în Rusia, ca urmare a acestui ordin al Kremlinului.

Surse din comunitatea evreiască a Rusiei au declarat că simt o „cortină de fier” care cade peste ei și spun că se tem că nu vor mai putea să plece din Rusia. Conform unei alte surse, „mai mulți evrei spun că autoritățile ruse încearcă să-i aresteze, iar ei se tem pentru viețile lor”.

„Oamenii din comunitățile evreiești simt că o cortină de fier cade peste ei și se tem că nu vor mai putea să scape din țară (n. red. – Rusia)”.

Ministra pentru emigrare și integrare din Israel, Pnina Tamano-Shata, a declarat pentru TJP că a primit informația cu privire la ordinul Kremlinului – „După cum se știe, Agenția Evreiască este o organizație centrală a guvernului care ajută evreii din toată lumea pentru a emigra în Israel.

Trebuie să ne asigurăm că această operațiune este menținută așa cum a fost de-a lungul anilor. I-am solicitat premierului să lucreze cu guvernul de la Moscova pentru a rezolva această problemă. Emigrația spre Israel este un drept fundamental al evreilor din Rusia și ne vom asigura că el este menținut”, a spus ea.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri