Putin a semnat decretul de deschidere a oraşului militar în care a fost creat Noviciok

Data publicării:
saratov

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pentru a deschide oraşul în care oamenii de ştiinţă ruşi au dezvoltat Noviciok, agentul neurotoxic aflat în centrul cazurilor de otrăvire din Londra, transmite News.ro.

Cercetătorii ruşi au declarat presei locale şi internaţionale că Uniunea Sovietică a dezvoltat substanţa în oraşul închis Shikhany începând cu anii 1970, scrie The Telegraph. 

„Preşedintele Putin a semnat marţi un decret prezidenţial care elimină statutul de «entitate administrativă teritorială închisă» al oraşului nostru”, a spus Iulia Erşova, purtător de cuvânt al autorităţilor locale, pentru AFP. „Fabrica noastră, unitate a Institutului de Cercetare Ştiinţifică în Chimie Organică şi Tehnologie, încă funcţionează, dar nu ştim ce se va întâmpla odată ce Shikhany este deschis”.

Shikhany (Volsk, după fostul nume sovietic) se află în regiunea Saratov și comprimă trei nuclee urbane: Shikhany-1 (orașul propriu-zis), Shikhany-2 (baza militară) și Shikhany-3 (depozitele de armament).

Uniunea Sovietică a creat o reţea de oraşe închise pentru a găzdui instalaţii militare secrete şi unităţi de cercetare, în care accesul a fost foarte restricţionat.

Publicat pe site-ul oficial pravo.gov.ru, decretul arată că autorităţile locale au la dispoziţie şase luni pentru a se pregăti de schimbarea statutului oraşului care 5.500 de locuitori.

Nu există nicio sugestie că modificarea statutului este legată de cazul Noviciok.

Oficialii de la Kremlin au negat că agentul neurotoxic a fost depozitat în acest loc, dar au spus că există o altă unitate în regiunea sudică Saratov.

Marea Britanie a concluzionat că substanţa Noviciok produsă în Rusia a fost folosită în încercarea de asasinare a fostului spion Sergei Skripal şi a fiicei lui, Iulia, în luna martie, la Londra.

Doi britanici, Dawn Sturgess şi Charlie Rowley, au fost expuşi la această substanţă, luna trecută. Sturgess a murit, iar Rowley se află în stare critică.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri