Putin a vorbit din nou la telefon cu Macron și i-a spus că Rusia va obţine „denazificarea” Ucrainei. Macron: „Te minți singur”

Data actualizării: Data publicării:
emmanuel macron si vladimir putin
Preşedinţii Emmanuel Macron şi Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat din nou joi telefonic cu omologul său rus Vladimir Putin şi l-a sunat apoi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat Palatul Elysee, informează AFP.

Convorbirea cu preşedintele rus, care a durat o oră şi 30 de minute, potrivit preşedinţiei franceze, este a treia dintre cei doi lideri de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus rusului Vladimir Putin că a făcut o „greșeală majoră” în Ucraina, că se înșela cu privire la guvernul de la Kiev și că războiul va costa scump Rusia pe termen lung, notează The Guardian

Discuţia a avut loc „la solicitarea preşedintelui Putin”, a precizat apoi premierul francez Jean Castex la postul TF1. „Situaţia de pe teren este, incontestabil, foarte proastă", a adăugat acesta.

Se pare că Vladimir Putin îşi menţine poziţiile, dorinţa de demilitarizare a Ucrainei, capitularea Ucrainei, iar acest lucru, evident, este inacceptabil", a mai spus prim-ministrul francez. 

În faţa Moscovei, este nevoie de o foarte mare fermitate în privinţa principiilor şi a sancţiunilor", căutând în acelaşi timp pacea prin dialog", ceea ce, incontestabil", este foarte dificil", a adăugat oficialul francez. 

Totodată, Palatul Elysee a precizat că „nu a existat nimic în ceea ce a spus președintele Putin, care să ne poată liniști”.

„Te minți singur’”, i-a mai spus președintele Macron lui Vladimir Putin, a mai precizat un oficial al administrației prezidențiale franceze. „Va costa scump țara ta, țara ta va ajunge izolată, slăbită și sub sancțiuni pentru o perioadă foarte lungă de timp”, l-a mai atenționat Macron pe președintele rus.

Kremlinul a transmis la rândul său că Putin i-a spus lui Macron în discuţia de joi că scopurile operaţiunii Rusiei în Ucraina, şi anume demilitarizarea şi obţinerea statutului de neutralitate, vor fi obţinute până la urmă, potrivit Reuters.

Putin a mai afirmat că orice încercări ale Kievului de a întârzia negocierile nu vor face decât să determine Moscova să îţi sporească lista de solicitări, conform Kremlinului.

Discuţia telefonică dintre Macron şi Putin a fost anunţată în direct în cursul dimineţii de ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă online, transmite Agerpres.

Franţa are o tradiţie veche în a fi intermediară în conflicte, a spus el, subliniind că Moscova ar fi încântată" dacă Franţa ar reuşi în această misiune.

Miercuri, preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat invazia Rusiei în Ucraina ca fiind un război alimentat de o lectură revizionistă a istoriei europene". Cu toate acestea, Macron a spus că va menţine legătura cu preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a încerca să-l convingă să renunţe la arme.

Şeful statului francez a adăugat că oferă ajutorul Franţei în negocierile dintre reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei şi încearcă să împiedice ca actualul război din Ucraina să se extindă în alte ţări.

Citește și: 
LIVE TEXT - rușii au ocupat clădirea administrației din Herson, primul mare oraș cucerit. Nave de război în apropiere de Odesa

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri