Putin a votat online, „din buncăr”, la alegerile parlamentare ruse. Liderul rus se află în carantină strictă

Data publicării:
Vladimir Putin în fața unui ecran de calculator
Vladimir Putin a votat online la alegerile parlamentare din Rusia din 2021. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a votat online în alegerile parlamentare ruse, vineri, prima zi a scrutinului prin care vor fi aleși membrii Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Putin și-a exprimat votul online, în situația în care se află în carantină după infectarea cu coronavirus a mai multora dintre apropiații săi.

Putin s-a „izolat în buncăr” nu din cauza Covid, ci din cauza „luptei dintre clanurile de la Kremlin, care se intensifică în apropierea alegerilor prezidențiale din 2024”, susține opozantul rus Dmitri Oreșkin.

„După cum aţi văzut, în condiţii de restricţii sanitare, mi-am îndeplinit datoria civică online, în format electronic”, a declarat Putin, după ce şi-a exercitat dreptul de vot, cum s-a putut vedea în imaginile difuzate de televiziunea de stat. În imagini, Vladimir Putin apărea tastând la calculatorul din biroul său, la reşedinţa prezidenţială din Novo-Ogariovo.

„Vă mulţumim, votul dumneavoastră a fost acceptat”, a răspuns sistemul informatic de votare.

Putin, care a intrat în izolare la începutul acestei săptămâni, şi-a exprimat încrederea că ruşii vor participa „activ”la alegerile pentru Duma de Stat, îndemnându-şi conaţionalii să dea dovadă de „patriotism”: „Exprimați-vă opțiunea!”. În mod tradiţional, preşedintele rus votează la colegiul electoral din sediul Academiei de Ştiinţe din Moscova.

„Este important să nu uităm să ne revaccinăm la timp”, a declarat Putin vineri dimineaţă în cadrul unei reuniuni în format de videoconferinţă, conform Agerpres.

Preşedintele rus a subliniat că „mai mulţi colegi de la (serviciile de) protocol, securitate şi serviciul de presă nu au făcut-o la timp, nu şi-au monitorizat nivelul de anticorpi”. „Şi iată rezultatul. Trebuie să lucrez o anumită perioadă de timp în condiţii de carantină forţată”, a adăugat Putin.

Comisia Electorală Centrală rusă a estimat că participarea electorală online - o opţiune la care au dreptul 2,6 milioane de ruşi la Moscova şi în alte şase regiuni - va fi de aproximativ 90%. În ceea ce priveşte participarea generală la scrutin, la ora locala 16:00 prezenţa la vot depăşise uşor 9%.

Aproximativ 110 milioane de ruşi sunt chemaţi la urne de vineri până duminică în cadrul acestor alegeri legislative, de la care a fost eliminată opoziţia nesistemică, întrucât Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal Democrat al lui Vladimir Jirinovski şi Rusia Justă sunt considerate apropiate puterii, deşi li se spune că ar fi de opoziţie. Practic, este vorba de opoziția controlată de regimul Putin.

În cadrul acestor alegeri partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, încearcă să-şi reînnoiască majoritatea în camera inferioară a parlamentului federal.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri