Putin cere armistițiu în Ucraina. Șoigu a primit ordin să înceteze bombardamentele timp de două zile

Data actualizării: Data publicării:
Russia Putin Defence Ministry Board
Vladimir Putin și Serghei Șoigu. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin i-a cerut ministrului Apărării Serghei Șoigu să oprească bombardamentele în Ucraina de vineri, 6 ianuarie, de la ora 12:00 până sâmbătă, 7 ianuarie, la 24:00, a informat serviciul de presă de la Kremlin, potrivit RIA. Încetarea focului cerută de Putin vine după ce patriarhul rus Kirill a cerut un armistiți pe perioada Crăciunului pe rit vechi.

„Având în vedere apelul Sanctității Sale Patriarhul Kirill, îi dau instrucțiuni ministrului apărării al Federației Ruse să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact din Ucraina, de la 6 ianuarie ora 12:00 la 7 ianuarie ora 24:00. ”, se arată în comunicat.

Potrivit Kremlinului, în zonele de luptă locuiesc un număr mare de cetățeni care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, prin urmare Rusia face apel la partea ucraineană să le ofere posibilitatea „de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în Ziua Nașterii Domnului”.

Kievul a declarat anterior că apelul patriarhului Kirill pentru un armistiție este „o capcană cinică”.

„Este o capcană cinică şi un element de propagandă”, a reacţionat pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Mihailo Podoliak. „Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru ortodoxia globală şi acţionează doar ca 'propagandist de război'. Biserica Ortodoxă Rusă a îndemnat la un genocid împotriva ucrainenilor şi a încurajat uciderile în masă, insistând asupra unei militarizări şi mai mari a Rusiei. De aceea, apelul Bisericii Ortodoxe Ruse la un 'armistiţiu de Crăciun' este o capcană cinică şi un element de propagandă”, afirmă consilierul preşedinţiei de la Kiev în mesajul său.

Patriarhului Rusiei, Kirill, a lansat un apel către cele două părţi să instituie un „armistiţiu” vineri şi sâmbătă în ceea ce el a numit un „conflict intern”.

„Eu, Kirill, patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, mă adresez tuturor părţilor implicate în conflictul fratricid pentru a le invita să instaureze o încetare a focului şi să pecetluiască un armistiţiu de Crăciun”, a declarat el într-un mesaj postat pe site-ul internet al Bisericii Ruse.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri