Putin, gest provocator la adresa României: a denumit un regiment „Transilvania”

Data actualizării: Data publicării:
tanc

Într-o nouă dovadă de retorică belicoasă neo-imperialistă, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a semnat recent o serie de decrete care vizează redenumirea unor unități ale forțelor armate ruse. Un regiment are o un nou nume cu o trimitere directă la adresa României – „Transilvania”.

Practica de a boteza unități ale armatei ruse cu nume onorifice este de sorginte stalinistă, transmite Radio Europa Liberă.

Decretele semnate de președintele rus au fost date publicității luni, 2 iulie.

Cum motivează autoritățile ruse gestul lui Vladimir Putin? Acestea susțin că noile denumiri au o funcționalitate memorială - de a „conserva tradiţia militară şi istorică glorioasă, precum şi să întărească loialitatea militarilor ruşi faţă de ţara lor natală".

Regimentul 6 de Tancuri al Armatei Ruse se va numi „Regimentul Lvov".

Alt batalion de tancuri va purta de acum înainte numele „Zhytomyr”, cu adresă direct la un alt oraș din Ucraina, reșapând denumirea unei brigăzi de tancuri din epoca Stalin.  

Ucraina este principala țintă a acestor decrete, însă și alte state, alături de România, au fost vizate de provocarea simbolică a Kremlinului: Polonia (regimentul „Varșovia”), Germania (regimentul „Berlin”), precum și Belarus (regimentul „Slonin”).  

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri