Putin i-ar fi transmis lui Macron că „naționaliștii” de la Mariupol trebuie să depună armele, ca civilii din oraş să poată primi ajutor

Data actualizării: Data publicării:
putin se uita intrebator macron - kremlin
Emmanuel Macron și Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că forţele ucrainene care apără portul strategic Mariupol, asediat de mai multe săptămâni de trupele Moscovei, trebuie să plece pentru ca civilii din oraş să poată primi ajutor.

„Pentru a găsi o soluţie la situaţia umanitară dificilă din acest oraş, luptătorii naţionalişti ucraineni trebuie să renunţe la rezistenţă şi să depună armele", a afirmat Putin, conform unui comunicat al Kremlinului care rezumă o discuţie telefonică avută de preşedintele rus cu omologul său francez Emmanuel Macron, scrie AFP, citată de Agerpres.

Conform sursei citate, Putin l-a informat pe Macron în legătură cu „măsurile luate de armata rusă pentru a furniza un ajutor umanitar de urgenţă şi pentru a asigura evacuarea în siguranţă a civililor” în Ucraina.

Kremlinul a adăugat că cei doi lideri au discutat despre negocierile ruso-ucrainene de marţi de la Istanbul şi despre chestiunile legate de decizia Moscovei de a cere plata în ruble a exporturilor sale de gaz.

„S-a convenit să se continue contactele” între Putin şi Macron, a adăugat Kremlinul.

De partea cealaltă, Palatul Elysee a anunţat la rândul său după discuţie că „în acest moment nu sunt întrunite” condiţiile pentru a lansa în următoarele zile o operaţiune umanitară în ajutorul locuitorilor din oraşul asediat Mariupol.

Macron i-a prezentat această operaţiune de evacuare - propusă de Franţa, Turcia şi Grecia - lui Putin, care a spus că „se va gândi” înainte de a da un răspuns, a adăugat preşedinţia franceză.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri