Putin i-a spus lui Olaf Scholz că problemele gazoductului Nord Stream 1 sunt provocate de sancțiunile împotriva Rusiei

Data publicării:
Vlladimir Putin și Olaf Scholz
Vladimir Putin și Olaf Scholz. Foto: Profimedia Images

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz și i-a spus că problemele cu furnizarea de gaze către Europa prin conducta Nord Stream-1 au fost provocate de sancțiunile Occidentului față de Moscova, a transmis Kremlinul într-un comunicat, citat de agenția de presă rusă TASS.

„Vorbind despre actuala situație în sectorul european al energiei, Vladimir Putin a subliniat că Rusia a fost și rămâne un furnizor al resurselor de energie de încredere, îndeplinind toate obligațiile sale contractuale iar întreruperile, spre exemplu, în operaționalizarea conductei de gaze Nord Stream 1, sunt cauzate de sancțiunile anti-Rusia care interferează cu mentenanța sa”, arată comunicatul.

Putin a spus că orice încercare de a învinui Moscova pentru problemele Europei în energie este cinică, având în vedere închiderea furnizării de gaze de către autoritățile țărilor prin care trece conducta, Ucraina și Polonia, și refuzul de a permite operaționalizarea Nord Stream-2.

Criza energetică în UE s-a înrăutățit în UE la începutul lunii iulie când primele întreruperi de gaze venite din Rusia s-au înregistrat în unele state UE.

Kremlinul a dat vina pe sancțiunile occidentale pentru oprirea completă a livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream 1 dintre Rusia și Germania. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că sancțiunile „provoacă haos” la lucrările de întreținere a conductei. El a respins afirmațiile că Rusia a întrerupt livrările de gaze către Europa în urma unei decizi politice.

Gazprom a oprit complet furnizarea de gaz prin conductă, după ce a declarat că a detectat o scurgere de ulei în timpul lucrărilor de mentenanță în urmă cu două săptămâni.

Kremlinul susține că sancțiunile perturbă capacitatea companiei Siemens Energy, care furnizează și deservește echipamente pentru conductă, de a ajuta la reparațiile care trebuie făcute la stația de compresoare Portovaia, unde s-a întegistrat scurgerea de ulei.

Comisia Europeană a cerut statelor UE să se pregătească în avans pentru o stopare completă a furnizării de gaze rusești. Aceasta a introdus și un plan pentru ca statele membre să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% începând cu 1 august 2022 până la 31 martie 2023.

Nord Stream-1 este una dintre principalele rute de furnizare a gazelor din Rusia către Europa, însă din cauza întreruperilor acum este folosită într-o proporție scăzută din capacitatea sa deplină. Gazoductul Nord Stream-2 a fost finaliza, însă încă nu funcționează din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri