Putin i-a transmis lui Macron că este hotărât să-și atingă obiectivele în Ucraina „fie prin negocieri, fie prin război”

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin si emmanuel macron discuta stand la capetele unei mese lungi, albe
Emmanuel Macron și Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri la Kremlin. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis duminică şefului statului francez Emmanuel Macron că-şi „va atinge obiectivele” în Ucraina, „fie prin negocieri, fie prin război”, a anunţat Palatul Elysee, la încheierea unei convorbiri telefonice de o oră şi 45 de minute între cei doi şefi de stat.

Potrivit Agerpres, Emmanuel Macron l-a găsit pe Putin „foarte hotărât să-şi atingă obiectivele”, printre care „ceea ce preşedintele rus numeşte 'denazificarea' şi neutralizarea Ucrainei”, dar şi recunoaşterea independenţei peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi a provinciei Donbas (din estul Ucrainei), cerinţe care sunt - potrivit Parisului - „inacceptabile pentru ucraineni”.

Putin i-a spus lui Macron că nu a dorit să atace centralele nucleare

Vladimir Putin l-a asigurat pe Macron că „nu a fost în intenţia sa” să atace centralele nucleare ucrainene, între care fosta centrală de la Cernobîl.

„Preşedintele Putin a declarat că nu a fost în intenţia sa să efectueze atacuri asupra acelor centrale. El a mai spus că este gata să respecte normele AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică - n.r.) pentru protecţia centralelor”, după bombardarea, în noaptea de 3 spre 4 martie, a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Putin a negat că „armata sa a vizat civili”

Vladimir Putin „a negat că armata sa îi vizează pe civili”, în discuţia telefonică cu Macron, care i-a cerut preşedintelui rus să nu pună în pericol civilii, conform dreptului internaţional, potrivit Palatului Elysee.

Conform acestei surse, preşedintele rus a mai afirmat că „revine ucrainenilor responsabilitatea de a permite evacuarea populaţiei din oraşele încercuite”, la care preşedintele francez i-a răspuns că „armata care atacă este armata rusă” şi că nu are „motive să creadă că armata ucraineană îi pune pe civili în pericol”.

Totodată, Macron i-a spus lui Putin că este îngrijorat cu privire la un atac iminent asupra oraşului ucrainean Odesa, a pledat pentru importanţa găsirii unei soluţii negociate la criza ucraineană şi pentru protejarea instalaţiilor nucleare ucrainene.

Franţa crede că „buldozerul” rus se poate impune în câteva săptămâni sau luni

Şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard, consideră că, în prezent, obiectivul Rusiei este de a separa trupele ucrainene care apără provincia separatistă Donbas (estul Ucrainei) de restul forţelor din ţară şi se teme că, în pofida dificultăţilor neaşteptate de care s-a lovit, „buldozerul” rus se va impune la capătul câtorva săptămâni sau luni, scrie Agerpres.

Într-un interviu publicat duminică pe pagina de internet a ziarului Le Monde, generalul Thierry Burkhard explică că ruşii vor „să-i rupă” pe cei 40.000 de militari ai armatei ucrainene din Donbas de cei 50.000 de militari din restul ţării.

„Dar pentru a-i izola pe primii de ceilalţi, ruşii vor trebui să recurgă la cel de-al doilea eşalon de forţe”, iar acest lucru nu era prevăzut, potrivit generalului francez, care - dincolo de lipsurile logistice - remarcă şi faptul că, aparent, în unele unităţi armate ruse există o problemă de „combativitate”.

Problemă pe care generalul Burkhard o atribuie faptului că militarii ruşi nu erau pregătiţi pentru ferocitatea luptelor cărora s-au văzut nevoiţi să le facă faţă.

În ciuda acestor aspecte, generalul francez estimează că „există riscul ca buldozerul” rus să se impună la capătul câtorva săptămâni sau luni, în funcţie de organizarea rezistenţei ucrainene.

Generalul Burkhard recunoaşte că americanii „au avut dreptate” în analiza lor şi atunci când au anunţat că ruşii vor ataca Ucraina.

Franţa credea mai degrabă că „cucerirea Ucrainei va avea un cost monstruos şi că ruşii aveau alte opţiuni” pentru a înlătura de la putere regimul preşedintelui Volodimir Zelenski.

Şi asta în ciuda faptului că francezii - spune generalul Burkhard - credeau că războiul din Ucraina era o opţiune la care ruşii se gândeau încă din vara lui 2021. Francezii aveau informaţii care îi făceau să creadă că ruşii „aşteptau condiţii meteorologice favorabile, adică să vină iarna şi să se facă frig”.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri