Putin îi îndeamnă pe ruși să se vaccineze anti-COVID: „Vaccinarea are astăzi o importanţă capitală”

Data publicării:
Preşedintele rus Vladimir Putin trece pe langa mai multe steaguri ale Rusiei dupa ce a rostit discursul despre starea nantiunii
Preşedintele rus Vladimir Putin spune că Rusia vizează să ajungă la imunitatea colectivă împotriva COVID-19 în toamnă. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin spune că Rusia vizează să ajungă la imunitatea colectivă împotriva COVID-19 în toamnă. În discursul despre starea națiunii, el a vorbit despre „un adevărat progres” ştiinţific al ţării sale, care a dezvoltat 3 vaccinuri împotriva COVID-19, relatează agențiile internaționale de presă citate de Agerpres.

„Vaccinarea are astăzi o importanţă capitală pentru a permite imunităţii colective să se dezvolte în toamnă”, a declarat Puțin, îndemnându-i pe ruşi să meargă să se vaccineze.

Apelul la vaccinare a fost făcut în discursul anual despre starea naţiunii, cel de-al 17-lea de când Putin a ajuns la putere, rostit în faţa camerelor reunite ale Parlamentului rus.

„Oamenii noştri de ştiinţă au realizat un adevărat progres. Rusia dispune de acum de trei vaccinuri sigure împotriva coronavirusului”, între care serul „emblematic” Sputnik V, a spus liderul de la Kremlin.

Declarația vine în contextul în care campania de imunizare decurge lent în Rusia, pe fondul neîncrederii în vaccinuri din partea populaţiei.

Putin a mai spus că doreşte „menţinerea tuturor frontierelor sub control pentru a limita propagarea” virusului SARS-CoV2.

Aceste afirmaţii optimiste ale lui Vladimir Putin vin la o zi după îngrijorările exprimate de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care a vorbit despre o înrăutăţire a situaţiei epidemiologice în capitala rusă.

Sobianin a spus că îşi doreşte să lanseze „un program de stimulare a vaccinării persoanelor în vârstă” pentru a evita măsuri de carantină dure ca în Europa.

Moscova a înregistrat circa 2.000 de noi cazuri pe zi în ultima perioadă, iar pe ansamblul Rusiei s-au înregistrat între 8.000 şi 9.000 de cazuri zilnic în luna aprilie.

Din raţiuni economice, Moscova şi restul ţării n-au introdus măsuri de carantină în timpul celui de-al doilea val de COVID-19 care a lovit în plin Rusia în toamna anului 2020.

Potrivit Institutului Gamaleia, care a creat vaccinul Sputnik V, doar 3,8 milioane de persoane într-o ţară cu 146 milioane de locuitori au primit două doze de vaccin.

Cifrele privind numărul deceselor din cauza COVID-19 diferă în funcţie de surse: guvernul recunoştea miercuri 106.706 de decese, în timp ce Agenţia de statistică Rosstat a raportat cel puţin 224.000 de decese la sfârşitul lunii februarie, ceea ce plasează Rusia printre ţările cel mai grav afectate de COVID-19 în lume din punct de vedere al mortalităţii.

Putin promite că va lupta împotriva schimbărilor climatice

De asemenea, în discursul său, Putin - a cărui ţară este un producător major de hidrocarburi şi înregistrează cu regularitate catastrofe ecologice - a promis miercuri să lupte împotriva schimbărilor climatice.

„Trebuie să răspundem provocărilor schimbărilor climatice, să creăm o industrie pentru reciclarea emisiilor de carbon”, a spus Putin.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri