Putin îi transmite „însănătoșire rapidă” principalului său opozant, Aleksei Navalnîi, după ce acesta ar fi fost otrăvit

Data actualizării: Data publicării:
presedintele vladimir putin rade in timp ce sta la birou
Președintele rus Vladimir Putin la birou. Foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat joi că îi urează „însănătoşire rapidă” opozantului Aleksei Navalnîi, aflat la reanimare într-un spital în Siberia după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion, anturajul său suspectând că a fost otrăvit, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai duri critici ai Kremlinului, se întorcea de la Tomsk la Moscova când avionul în care se afla a fost nevoit să aterizeze de urgenţă la Omsk din cauza degradării subite a stării sale de sănătate.

„Ştim că este într-o stare gravă. Ca în cazul oricărui cetăţean rus, îi urăm o însănătoşire rapidă”, le-a declarat Peskov jurnaliştilor în legătură cu starea principalului opozant rus.

„Medicii fac mai mult decât posibilul. Se luptă pentru a-i salva viaţa”, a spus în faţa presei Anatoli Kalinicenko, director adjunct al Spitalului de Urgenţă Nr. 1 din Omsk, unde a fost internat opozantul de 44 de ani, fiind plasat la terapie intensivă şi conectat la un aparat de respiraţie artificială.

Kalinicenko a mai precizat că starea opozantului este „stabilă” şi a subliniat că este prea devreme pentru a se confirma teza otrăvirii.

Într-o declaraţie pentru Radio Echo din Moscova, purtătoarea de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmîş, s-a declarat convinsă că opozantul a fost victima unei „otrăviri deliberate”.

„Presupunem că Aleksei (Navalnîi) a fost otrăvit cu ceva ce a fost pus în ceaiul său. Aceasta este singura băutură pe care el a consumat-o în această dimineaţă. Doctorii spun că toxina a fost absorbită mai repede odată cu lichidul fierbinte. Aleksei este acum în stare de inconştienţă”, a scris ea pe Twitter.

Poliţia şi membri ai Comitetului de Anchetă, însărcinat cu cele mai grave cazuri penale, au ajuns la spitalul din Omsk, a anunţat Kira Iarmîş, adăugând că ei au cerut să vadă lucrurile personale ale lui Navalnîi.

Citește și Noi detalii despre starea lui Aleksei Navalnîi. Cum arată în ultima fotografie pe care a făcut-o înainte de a se urca în avion

Viaceslav Guimandi, directorul juridic al Fondului de Luptă împotriva Corupţiei (FBK) al opozantului, a scris pe Twitter că „nu există niciun dubiu în legătură cu faptul că Navalnîi a fost otrăvit pentru activităţile şi poziţiile sale politice”.

Principal opozant al Kremlinului, ale cărui dezvăluiri despre corupţia elitelor din Rusia sunt amplu distribuite pe reţelele de socializare, Aleksei Navalnîi a mai fost victima unor atacuri fizice în trecut. În 2017, a fost stropit în ochi cu un produs antiseptic la ieşirea din biroul său din Moscova.

În iulie 2019, în timp ce ispăşea o scurtă pedeapsă cu închisoarea, a susţinut de asemenea că a fost „otrăvit” cu o „substanţă chimică necunoscută”. Autorităţile au vorbit despre o „reacţie alergică” şi au dat asigurări că nu au găsit „nicio substanţă toxică”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri