Putin îl răsplătește pe Kim Jong-un pentru votul de susținere de la ONU și îi trimite cu trenul un cadou prețios

Data actualizării: Data publicării:
kim jong un calare
Putin îl răsplătește pe Kim Jong-un pentru votul de susținere de la ONU și îi trimite cu trenul un cadou prețios. FOTO: Foto: kcna.kp

Coreea de Nord și Rusia au reluat comerțul feroviar transfrontalier, după doi ani de pauză din cauza restricțiilor cauzate de pandemia de Covid-19.

Primul tren de marfă care transportă 30 de cai pursânge a plecat spre punctul de frontieră cu Coreea de Nord, Khasan-Tumangang, potrivit agenției Interfax.

Potrivit informațiilor vamale ruse, consultate de The Moscow Times, Coreea de Nord a importat 138 de cai la un cost de 584.302 de dolari între 2010 și 2019. Doar în 2019, Rusia a trimis în Coreea de Nord 12 cai cu o mare valoare simbolică în mitologia și cultura politică nord-coreeană, precum și ponei.

Compania de căi ferate din Rusia a comunicat că următorul transport feroviar către Coreea de Nord va consta în produse medicale. Nu a fost precizată data viitoarelor transporturi.

Coreea de Nord a fost una dintre primele țări care și-a închis granițele în ianuarie 2020, deși nu a raportat oficial nicio infecție cu Covid-19 timp de mai bine de doi ani.

Rusia a continuat să livreze alimente și medicamente statului nord-coreean până în 2021, moment de la care comerțul bilateral a scăzut aproape de zero. Oficialii vamali ruși au acuzat săptămâna trecută sancțiunile impuse de ONU Coreei de Nord, una dintre cele mai sărace țări din lume.

Presa sud-coreeană a raportat luna trecută că Phenianul a început pregătirile pentru deschiderea de noi birouri comerciale în toată Rusia, pentru a extinde importurile de făină și energie. Potrivit surselor sud-coreene, Coreea de Nord a importat grâu din Rusia în august și gaze în octombrie, în schimbul sprijinului pentru invazia Ucrainei.

Coreea de Nord a fost una dintre cele cinci țări care au votat împotriva rezoluției ONU care condamna Moscova pentru invazia în Ucraina.

În iulie, Coreea de Nord a fost a treia țară care a recunoscut regiunile Donețk și Lugansk ale Ucrainei ca state independente, după așa zisele referendumuri organizate în aceste zone controlate de separatiști. 

Putin a anexat acele regiuni la sfârșitul lunii septembrie, împreună cu alte două teritorii ucrainene parțial ocupate, acțiunea fiind condamnată pe scară largă de aliații occidentali ai Ucrainei.

Sunt informații că Phenianul și-a exprimat disponibilitatea de a trimite muncitori în Donețk și Lugansk pentru a ajuta la reconstrucția zonelor după război.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri