Putin își face propriul Big Brother pentru internet

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin GettyImages-179664025

Serviciul Federal de Securitate (FSB), Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Industriei şi Comerţului din Rusia pregătesc un sistem care va permite descifrarea şi apoi accesul la datele privind traficul pe internet al ruşilor, potrivit ediției de miercuri a ziarului “Kommersant”, care citează surse din mediul antreprenorial, confirmate de acelea din Administraţia Prezidenţială.

vladimir putin_kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Analizarea datelor de trafic, pe modelul cuvintelor-cheie, se va face cu ajutorul sistemului DPI (Deep Packet Inspection), deja folosit de operatorii de internet pentru filtrarea site-urilor interzise.   “Legea Iarova”, adoptată în iulie 2016, în cadrul unui pachet legislativ dedicat luptei împortiva terorismului, obligă deja operatorii să stocheze datele, însă fără un mecanism de descifrare potrivit, datele în cauză sunt aproape inutilizabile. Schema în curs de construcţie, potrivit experţilor citaţi de “Kommersant”, va permite nu doar preîntâmpinarea actelor teroriste, dar şi elaborarea unui profil complet al comportamentului on-line al ruşilor, până la evaluarea stării lor psihice, a preferinţelor în diverse domenii, dar şi a tendinţelor lor.

Sursa din Admistraţia Prezidenţială afirmă că între FSB şi ministerele implicate în construcţia schemei tehnice de supraveghere a traficului de internet există diferenţe majore de abordare. FSB insistă asupra monitorizării şi descifrării datelor de trafic în timp real şi analizarea lor pe sistemul cuvintelor-cheie, iar ministerele susţin că trebuie descifrat doar traficul abonaţilor care au atras atenţia serviciilor speciale.

În conformitate cu “Legea Iarova” (de la numele iniţiatoarei pachetului legislative, Irina Iarova), furnizorii de internet şi deţinătorii platformelor de diseminare a informaţiilor, în diverse forme, precum Google, Iandex, Mail.ru Group, Whatsapp, Telegram, Viber, Facebook, VKontakte şi alţii, sunt obligaţi, de la 20 iulie a.c., să furnizeze autorităţilor, la cerererea FSB, cheile de descifrare a informaţiilor generate de comportamentul on-line al utilizatorilor de internet.

Potrivit declaraţiilor unei surse antreprenoriale citate de publicaţia rusă, companiile străine care operează în Rusia nu se supun prevederilor legislative în cauză, spre deosebire de cele ruseşti care s-au supus legii în cauză, după cereri repetate ale autorităţilor. Sursa citată afirmă că în mediul virtual există foarte multe site-uri care nu îndeplinesc şi rolul de platformă de diseminare a informaţiilor şi care folosesc o serie de conexiuni securizate de tip https. Fără descifrarea traficului on-line, afirmă sursa, nu este posibil întodeauna să-ţi dai seama ce site a vizitat o persoană, fără a mai vorbi despre comportamentul său pe acel site.

Alte două surse din domeniu, citate de publicaţie, afirmă că una dintre variantele de descifrare discutate este instalarea, în reţelele operatorilor, a unor echipamente care să permită lansarea atacurilor de tip MITM (Man in the Middle), care au rolul de a ascunde faţă de utilizator faptul că site-urile în cauză se află sub monitorizare şi că informaţia generată de traficul său este descifrată în timp real.

Potrivit “Kommersant”, cele două ministere şi FSB au refuzat să comenteze informaţiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri