Putin merge mai departe cu epurările în serviciul secret FSB. Bellingcat: 150 de ofițeri au fost arestați sau concediați

Data actualizării: Data publicării:
Russian President Putin signs decrees to recognize independence of Donetsk and Lugansk People's Republics
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Jurnalistul Christo Grozev de la site-ul independent de investigații Bellingcat a declarat că în jur de 150 de ofițeri ai serviciului secret de la Moscova, FSB, au fost concediați sau arestați, potrivit canalului indepndent Nexta TV. Printre aceștia se numără și generalul-colonel Serghei Beseda, șef al serviciului extern.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vladimir Putin, fost agent KGB, a dispus epurări în serviciul secret în rândul celor care au furnizat Moscovei informații eronate în legătură cu realitatea de pe frontul din Ucraina.

Informații în legătură cu aceste mișcări au început să apară încă de la începutul lunii martie, când jurnaliștii relatau că președintele rus a „decapitat” departamentul de informații externe al Serviciului Federal de Securitate, și i-a pus în arest la domiciliu.

„Serghei Beseda, șeful Serviciului, și adjunctul său Bolukh, au fost plasați în arest la domiciliu, potrivit surselor mele din interior”, preciza jurnalistul rus de investigații Andrei Soldatov.

Serviciile de informații occidentale sunt de părere că Putin se așteptase să facă progrese mult mai rapide în invazia din Ucraina, lansată pe 24 februarie.

„Oamenii nu i-au explicat clar președintelui Vladimir Putin realitatea situației”, a declarat sub protecția anonimatului o sursă din serviciul de informații francez, pentru The Moscow Times. Sursa susține că serviciile rusești au făcut tot posibilul ca „Putin să nu primească prea multe vești proaste”.

Spionajul Kremlinului în Europa a fost dat înapoi cu ani de zile

După invazia în Ucraina, Rusia a suferit pierderi în rândul armatei, sancțiunile occidentale i-au afectat economia, iar acum a venit rândul spionilor ruși să fie loviți din plin, scrie The Economist, într-un articol în care arată de ce expulzările masive de diplomați din diverse capitale europene - ajunse la un nivel fără precedent - sunt semnificative și au o încărcătură mai mult decât simbolică.

Scopul imediat al expulzărilor este de a pedepsi Rusia pentru invazia sa din Ucraina. Oficiali din FSB, serviciul de securitate al Rusiei, și GRU, serviciul de informații militare, au jucat un rol-cheie în planificarea și desfășurarea războiului. Dar totodată, scopul este de a îngreuna activitatea de bază a serviciilor de informații ale Rusiei: furtul de secrete. 

Numărul total al oficialilor ruși expulzați din America și Europa, a ajuns, de la începutul războiului, la peste 400. Aceste expulzări în masă, cele mai mari din istorie, vor avea probabil efecte de durată asupra serviciilor de informații ale lui Vladimir Putin și asupra capacității acestora de a spiona - și de a submina - Europa, mai notează The Economist.

Citește și: LIVE TEXT - A 47-a zi de război în Ucraina. Forțele ruse se pregătesc pentru un nou asalt în est. UK: Rusia ar putea folosi muniție cu fosfor

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri