Putin nu s-a decis încă dacă va candida în 2024 pentru un nou mandat. Constituția îi permite să rămână președinte până în 2036

Data publicării:
The 19th annual meeting of the Valdai International Discussion Club on the topic: "The World after Hegemony: Justice and Security for All" at the Imperial Park Hotel & SPA in the village of Rogozinino, Pervomaisky settlement.
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin nu a decis încă dacă va candida la scrutinul prezidenţial din 2024, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS în pagina sa electronică.

„Nu”, a răspuns Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, întrebat dacă Putin a luat o decizie în acest sens, potrivit Agerpres.

Acest comentariu intervine în timp ce publicaţia independentă Meduza relata la sfârşitul lunii octombrie că Kremlinul a început deja pregătirile pentru alegerile prezidenţiale din 2024, la care -aşa cum era de aşteptat - Putin îşi va adjudeca un nou mandat.

Blocul care se ocupă de politica internă de la Kremlin a început deja să aibă reuniuni cu experţi pe tema campaniei electorale din 2024, au declarat pentru Meduza două surse apropiate administraţiei prezidenţiale ruse, pe fondul campaniei militare a Rusiei în Ucraina.

Potrivit acestora, deocamdată, consilierii lui Putin văd doar cele mai generale „contururi” ale viitoarelor alegeri, dar deja este clar - spun ele - „campania va fi organizată pentru Vladimir Putin”.

„Nici vorbă despre alţi candidaţi din partea puterii”, afirmă unul dintre interlocutorii Meduza, care adaugă că „niciun candidat liberal (democrat) nu va fi admis în competiţie măcar pentru a păstra aparenţele”. Chiar dacă Putin va avea contracandidaţi, aceştia vor fi din partea partidelor parlamentare, controlate de Kremlin, potrivit Meduza.

O altă sursă apropiată administraţiei prezidenţiale ruse a specificat că, de obicei, Kremlinul începe pregătirile pentru alegerile prezidenţiale cu aproximativ un an şi jumătate înainte de ziua propriu-zisă a alegerilor.

Conform modificărilor aduse Constituţiei în 2020, Putin, care recent a împlinit 70 de ani, poate să candideze pentru încă două mandate de şase ani, după încheierea mandatului actual, adică ar putea rămâne la Kremlin până în 2036.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri