Putin spune că invazia din Ucraina are obiective „nobile”: „Ajutăm și salvăm oameni”. Președintele rus s-a întâlnit cu Lukașenko

Data actualizării: Data publicării:
President Putin on working visit to Russia's Far Eastern Federal District
Vladimir Putin s-a întâlnit cu Lukașenko în Orientul Îndepărtat. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a mers marți în regiunea Amur, din estul îndepărtat al Rusiei, pentru a discuta cu președintele bielorus Alexandr Lukașenko despre situația din Ucraina și integrarea ruso-belarusă, potrivit Reuters.

Cei doi lideri au vizitat Cosmodromul Vostocinîi pentru a marca Ziua Cosmonautului, aniversarea primului zbor spațial cu echipaj uman, realizat în 1961 de cosmonautul sovietic rus Iuri Gagarin.

La ceremonie, Putin a spus că operațiunea militară a Rusiei în Ucraina își va atinge cu siguranță obiectivele pe care le-a numit „nobile”.

Potrivit agențiilor ruse de presă, Putin a spus că Moscova nu a avut altă soluție decât să lanseze o operațiune militară pentru a proteja Rusia și că o ciocnire cu forțele anti-ruse din Ucraina era inevitabilă și doar o chestiune de timp.

„Scopurile sale (n.red. invaziei în Ucraina) sunt absolut clare și nobile. Pe de o parte, ajutăm și salvăm oameni, iar pe de altă parte, pur și simplu luăm măsuri pentru a asigura securitatea Rusiei însăși. Este clar că nu am avut de ales. A fost decizia corectă”, a spus președintele rus.

Putin a mai spus că țara sa nu intenționează să se izoleze de restul lumii și că forțele ruse care desfășoară campania militară a Moscovei în Ucraina au acționat „curajos și eficient”.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, trimițâd trupe atât de pe teritoriul rus, cât și din Belarus, în ceea ce a numit o „operație militară specială” menită să demilitarizeze și să „denazifice” țara vecină.

Ucraina a opus însă o rezistență acerbă, iar Occidentul a impus sancțiuni ample menite să forțeze Rusia să-și retragă forțele din Ucraina.

Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, dar care face adesea declarații care par contrare Moscovei, a insistat că Belarusul trebuie să fie implicat în negocierile pentru a soluționa conflictul din Ucraina și a spus că țara sa a fost pe nedrept etichetată drept „complice al agresorului”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri