Putin s-a scuzat în fața oamenilor de afaceri ruși, în contextul sancțiunilor economice impuse de SUA și UE: Nu am avut de ales

Data publicării:
preşedintele rus Vladimir Putin la o conferinta de presa sta la pupitru
Preşedintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Rusia „a fost nevoită” să declanşeze „operaţiunea militară” în Ucraina, a spus preşedintele rus Vladimir Putin joi, în timpul unei întâlniri cu oamenii de afaceri ruși, în contextul în care companii și oligarhi din Rusia sunt vizați de sancțiunile economice dure impuse de Occident. Putin le-a promis acestora că  Rusia „rămâne parte a economiei mondiale”.

„Cel mai important lucru, ca să fie clar: ceea ce se întâmplă este o măsură la care am fost nevoiţi să recurgem. Pur şi simplu nu ne-au lăsat nicio şansă să procedăm altfel”, a spus Putin, relatează agenția Tass, citată de Agerpres.

Potrivit acestuia, pentru Rusia au fost create asemenea riscuri în domeniul securităţii, încât „cu alte mijloace nu se putea reacţiona”.

El a mai susținut că Occidentul „nu şi-a schimbat nici cu un milimetru poziţiile în negocierile cu Federaţia Rusă în problemele de securitate europeană”.

Pe de altă parte, liderii G7 au condamnat invadarea Ucrainei de către Rușia și au arătat că președintele rus Vladimir Putin a „reintrodus războiul pe continentul european”.

„Îl condamnăm pe președintele Putin pentru refuzul său consecvent de a se angaja într-un proces diplomatic pentru a discuta chestiuni legate de securitatea europeană, în ciuda ofertelor noastre repetate”, se arată într-o declarație emisă după o reuniune G7.

Totodată, Putin a dat asigurări că Rusia rămâne parte a economiei mondiale.

„În condiţiile în care ea rămâne parte a acesteia, noi nu intenţionăm să aducem prejudicii unui sistem din care simţim că facem parte”, a spus el.

Preşedintele Rusiei a mai spus că autorităţile ruse s-au pregătit pentru ceea ce se întâmplă din punct de vedere al politicii de sancţiuni. Totodată, el a îndemnat mediul de afaceri rus să trateze cu înţelegere situaţia actuală şi să lucreze împreună cu guvernul rus pentru sprijinirea economiei Rusiei.

Occidentul se pregăteşte să impună sancţiuni economice de anvergură împotriva Rusiei, vizând în special accesul ei la pieţele europeană şi americană. UE a impus deja o restricţionare a capacităţilor de finanţare a statului rus, a guvernului său, precum şi a Băncii Centrale a Rusiei.

La rândul său, Berlinul a suspendat săptămâna aceasta punerea în funcţiune a noului gazoduct strategic ce leagă Rusia de Germania ocolind Ucraina, Nord Stream 2.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri