Putin se întâlnește vineri cu Lukașenko. Kremlin: Nu sunt motive să nu credem explicațiile Belarusului în cazul avionului deturnat

Data actualizării: Data publicării:
Strângere de mână între Lukașenko și Putin
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko. Foto: Getty Images

Președintele Rusiei Vladimir Putin și omologul său din Belarus Aleksandr Lukaşenko se vor întâlni vineri, în orașul Soci, din Rusia. Într-o declarație de presă a purtătorului de cuvând al Kremlinului, Rusia susține că „nu vede motive” pentru a nu crede explicațiile invocate de Belarus privind deturnarea unui avion civil.

Liderul din Belarus a acuzat, miercuri, Occidentul că „folosește acest moment” ca diversiune pentru a purta „un război hibrid” împotriva lui. Lukașenko s-a justificat spunând că a acționat în concordanță cu normele și regulile internaționale dar că „oamenii răi” încearcă să se folosească de acest episod pentru a-l submina.

Autoritățile bieloruse au prezentat luni ceea ce susțin că este textul alertei cu bombă la bordul avionului Ryanair. Un purtător de cuvânt al Hamas a negat că gruparea are vreo legătură cu incidentul.

Kremlinul a afirmat miercuri că nu există niciun motiv de a nu crede explicaţiile Belarusului, care susţine că a deviat un avion doar din cauza unei alerte cu bombă, şi nu pentru a aresta un opozant, jurnalistul Roman Protasevici, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Kremlinul nu vede motive pentru a nu crede declaraţiile liderilor belaruşi”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, o poziţie contrară celor transmise de statele UE şi de SUA, care acuză Minskul că a pus în scenă întreaga acţiune pentru a aresta un critic al regimului.

El a anunţat de asemenea că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko se vor întâlni vineri în oraşul Soci din Rusia.

„Nu este prevăzută nicio declaraţie de presă”, a spus Peskov, care nu a precizat agenda discuţiilor.

Deturnarea cursei Ryanair de către autoritățile din Belarus pentru arestarea disidentului Roman Protasevici a produs un val de indignare în toată lumea occidentală și a dus la noi sancțiuni împotiva regimului Lukașenko, supranumit și ultimul dictator al Europei.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri