Putin și președintele cubanez au dezvelit o statuie a lui Fidel Castro, în Moscova

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0739358397
Putin și omologul său cubanez, în fața unei statui a lui Fidel Castro. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său cubanez Miguel Diaz-Canel au dezvelit marți, într-o piața din nordul Moscovei, o statuie a liderului revoluționar cubanez Fidel Castro. Cei doi președinți s-au angajat să-și aprofundeze prietenia în fața sancțiunilor SUA împotriva ambelor ţări, scrie Reuters.

Castro, care a preluat puterea în 1959, nu are statui în Cuba pentru că, a spus fratele său Raul după moartea sa în 2016, a vrut să evite un cult al personalității.

Putin a spus că cele două țări trebuie să-și consolideze prietenia pe „baza solidă” stabilită de Castro și liderii sovietici.

„Este o adevărată operă de artă - dinamică, în mișcare. Creează imaginea unui luptător”, a spus Putin despre statuia care îl înfățișează pe Castro privind în depărtare cu mâinile pe șolduri.

Diaz-Canel a spus printr-un traducător: „Cred că reflectă personalitatea lui Fidel în luptă, așa cum ne aflăm astăzi în luptă”.

Rusia, lovită de sancțiunile occidentale din cauza conflictului din Ucraina, caută să consolideze legăturile politice și economice cu alte țări, opuse a ceea ce numește hegemonia SUA. Cuba se află sub un embargo economic al SUA din 1962, după revoluția comunistă condusă de Castro.

Adresându-se parlamentului rus, Diaz-Canel și-a arătat solidaritatea susținând direct pretextul declarat al Moscovei de a-și trimite trupele în Ucraina.

„Motivele conflictului actual din această zonă trebuie căutate în politica agresivă a Statelor Unite și extinderea NATO către granițele Rusiei”, a spus el.

Ucraina și aliații săi occidentali spun că este un război ilegal de ocupație.

Sub Castro, Cuba a fost un aliat apropiat al Moscovei și s-a trezit în centrul uneia dintre cele mai grave crize ale Războiului Rece, când, în 1962, Statele Unite au detectat construirea de locuri pe insula Caraibe de unde rușii puteau să lanseze rachete balistice capabile să lovească orașele americane.

Confruntarea, cunoscută sub numele de Criza rachetelor din Cuba, a adus Statele Unite și Uniunea Sovietică aproape de un război nuclear.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri