Putin și Scholz au vorbit la telefon. Liderul de la Kremlin acuză Kievul că a blocat negocierile. Scholz i-a cerut un armistițiu

Data publicării:
scholz si putin
Mulțumită de sine și puțin apatică, Germania a întârziat să realizeze că lumea din jurul ei era în plină transformare. Acum, germanii au ajuns la un consens rar pentru o democrație în legătură cu nevoia de schimbare profundă și extinsă a economiei și a securității țării. Foto: Profimedia Images

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat vineri cu cancelarul german Olaf Scholz despre situația din Ucraina și despre evacuarea civililor de la Azovstal, a anunțat Kremlinul.

Putin i-a spus lui Scholz că civilii au fost evacuați din uzina Azovstal asediată.

„S-a mai menționat că, cu participarea reprezentanților ONU și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii, au fost evacuați civili, care au fost reținuți de forțele de securitate ucrainene la uzina Mariupol Azovstal”, se arată în comunicatul rușilor. Ucraina respinge afirmația Rusiei conform căreia civili au fost reținuți în uzina asediată și a cerut în mod repetat evacuarea sutelor de oameni prinși acolo în timp ce se adăposteau de asaltul rusesc.

Putin și-a împărtășit și punctul de vedere cu privire la negocierile dintre Rusia și Ucraina, sugerând că acestea au fost blocate de Kiev.

„A fost făcută o evaluare fundamentală a stării de lucruri în negocierile ruso-ucrainene, care sunt în esență blocate de Kiev”, se arată în comunicatul Kremlinului.

Putin a repetat, de asemenea, că ofensiva sa, denunţată de comunitatea internaţională, vizează protejarea populaţiei rusofone din estul Ucrainei.

„A fost atrasă atenţia asupra continuării violărilor dreptului internaţional umanitar de către combatanţi care sunt adepţii unei ideologii naziste şi care utilizează metode teroriste”, a precizat Kremlinul într-un comunicat care detaliază afirmaţiile preşedintelui rus în cadrul unei discuţii telefonice cu cancelarul german.

Olaf Sholz i-a „reamintit” vineri lui Vladimir Putin „responsabilitatea specială” a Rusiei în aprovizionarea alimentară mondială, aflată „sub tensiune din cauza războiului” din Ucraina, se menţionează într-un comunicat al cancelariei germane.

De asemenea, şeful guvernului german a „insistat”, în convorbirea de 75 de minute din cursul dimineţii, asupra necesităţii unui armistiţiu „cât mai curând posibil”, respingând în acelaşi timp „în mod clar acuzaţia că nazismul este foarte răspândit în Ucraina”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri