Rabinul care i-a facilitat lui Roman Abramovici obținerea cetățeniei portugheze a fost arestat

Data publicării:
roman abramovici
Roman Abramovici a obținut cetățenie portugheză în 2021, printr-o procedură care a stârnit suspiciuni Foto: Profimedia Images

Poliţia judiciară portugheză l-a arestat pe rabinul comunităţii evreiești din Porto, Daniel Litvak, cel care a confirmat descendenţa sefardă a oligarhului rus Roman Abramovici, iar acesta a putut obține astfel, anul trecut, cetățenia portugheză.

Daniel Litvak este reținut în cadrul unei anchete privind posibile cazuri de corupție, spălare de bani și evaziune fiscală, relatează agenția portugheză de știri Lusa, citată de BBC.

Rabinul a fost reținut în timp ce se pregătea să plece în Israel.

Roman Abramovici, proprietarul clubului Chelsea FC, este pe lista de oligarhi având legături cu Kremlinul care au fost supuși sancțiunilor internaționale ca urmare a invaziei ruse din Ucraina. Acești oligarhi au activele înghețate și au interdicții de călătorie. 

Roman Abramovici a primit cetățenia portugheză în aprilie anul trecut, în baza unei legi care oferă naturalizare urmașilor evreilor sefarzi expulzați din Portugalia în urmă cu peste 500 de ani.

Modul în care Roman Abramovici a obținut cetățenie în Portugalia a stârnit critici şi suspiciuni. Opozantul rus Aleksei Navalnîi a acuzat chiar Portugalia că a primit mită pentru a-l naturaliza pe Abramovici. În ianuarie, parchetul portughez a informat despre deschiderea unei anchete privind acordarea cetăţeniei milionarului rus. La rândul său, Institutul registrelor şi notarilor din Portugalia a deschis o anchetă internă în acest caz, scrie EFE, preluată de Agerpres.

Roman Abramovici, în vârstă de 55 de ani, născut în fosta Uniune Sovietică, are în prezent patru cetățenii: rusă, israeliană, lituaniană şi portugheză.

Legea care permite descendenţilor evreilor sefarzi să devină cetăţeni portughezi a fost aprobată în 2015 şi de atunci peste 30.000 de persoane au apelat la ea pentru a avea un paşaport portughez.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri