Rachete rusești cu capacitate nucleară la granița cu NATO? Declarația unui oficial din Duma de Stat

Data actualizării: Data publicării:
iskander

Rusia ar putea desfășura mai multe sisteme Iskander în enclava sa ultra-militarizată Kaliningrad, în vecinătatea imediată a două state membre NATO, Polonia și Lituania.

Informația a fost făcută publică de Vladimir Șamanov, șefului comisiei de apărare din Duma de Stat, transmite RFE/RL.

Motivul sporirii arsenalului balistic din Kaliningrad? Un răspuns față de staționarea unei brigăzi blindate americane în Polonia și pe flancul baltic, a explicat Șamanov.

Oficialul rus a preluat mesajul lansat, miercuri, de Ministerul rus al Apărării, care a declarat într-un comunicat de presă că, în Polonia și țările baltice, ”trupele celei de a 3-a Brigăzi blindate (americane - n.r.) ar trebui să înlocuiască militari din a 2-a Brigadă blindată a forţelor americane, pentru a nu încălca Actul fondator NATO-Rusia semnat în 1997”.

„A 2-a Brigadă blindată a Statelor Unite a sosit discret în Polonia şi s-a instalat acolo cu vehiculele blindate”, a denunţat un purtător de cuvânt al Ministerului, Igor Konaşenkov.

„Iar între timp, echipamentul milittar al celei de a 3-a Brigăzi blindate americane a rămas în Polonia şi în ţările baltice”, a adăugat el, afirmând că asta înseamnă că o brigadă suplimentară a fost „desfăşurată de facto” în apropierea frontierelor ruse.

Ambasada Statelor Unite la Varşovia a dezminţit orice desfăşurare a vreunei brigăzi, explicând într-un comunicat că este vorba despre înlocuirea unităţilor deja existente la faţa locului, în cadrul unui batalion NATO instalat în primăvară.

Sistemul Iskander are o rază de acțiune de până la 500 de kilometri și o precizie care îi permite să țintească instalațiile în mai multe state ale Alianței Nord-Atlantice. Rachetele pot fi dotate cu focoase nucleare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri