Rachetele rusești au lovit regiunea Cernăuți. Guvernatorul regiunii spune că 8 persoane au fost rănite ușor, dar pagubele sunt mari

Data actualizării: Data publicării:
explozie centrala electrica
Forțele ruse au lovit centrala electrică din Zaporojie FOTO: Profimedia Images

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a acuzat luni Rusia că „luptă împotriva civililor” în Ucraina, distrugând infrastructurile critice ale ţării prin atacurile sale cu rachete şi drone. Preşedinţia Ucrainei a denunţat anterior luni 'atacuri masive' şi simultane în mai multe regiuni împotriva infrastructurii energetice, care au dus la întreruperi de energie electrică în mai multe zone ale ţării. Atacuri rachete au fost semnalate şi la Cernăuţi. Guvernatorul Ruslan Zaparaniuk spune că sunt pagube importante și răniți.

Într-un mesaj pe contul său de Twitter, Kuleba a evocat atacurile constante pe care Rusia le-a lansat în ultimele ore în diferite colţuri ale ţării, care au distrus infrastructuri importante în regiuni precum Zaporojie (în sud) sau chiar la Kiev, potrivit Agerpres.

„Un alt atac rusesc cu rachete loveşte infrastructura critică a Ucrainei. În loc să lupte pe câmpul de luptă, Rusia luptă împotriva civililor. (Moscova) nu poate justifica aceste atacuri numindu-le un "răspuns". Rusia face aceasta pentru că mai are încă rachete şi voinţa de a ucide ucraineni”, susţine Dmitro Kuleba.

Într-un mesaj publicat cu câteva ore înainte, ministrul ucrainean de externe semnala că „modelul de comportament al ruşilor este foarte previzibil: comit o crimă noaptea şi apoi propun "discuţii" dimineaţa”.

Referindu-se la retragerea Moscovei din acordul privind deblocarea exportului de cereale ucrainene, Kuleba a spus că, sâmbăta aceasta, ruşii „au pus milioane de oameni în pericol de a muri de foame, iar astăzi spun că sunt dispuşi de a negocia. Nimeni nu ar trebui să se lase păcălit de acest lucru”.

Rusia a anunţat că se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene în urma atacurilor de sâmbătă asupra unor nave militare în portul Sevastopol, în Crimeea ocupată de Moscova, solicitând clarificări privind utilizarea în respectivele atacuri a unor drone maritime pe aşa-numitul "coridor al cerealelor", zona de navigaţie sigură convenită la Istanbul în iulie.

Atacuri rachete au fost semnalate şi la Cernăuţi

Preşedinţia Ucrainei a denunţat anterior luni 'atacuri masive' şi simultane în mai multe regiuni împotriva infrastructurii energetice, care au dus la întreruperi de energie electrică în mai multe zone ale ţării, inclusiv în capitala Kiev.

S-au înregistrat atacuri asupra unor instalaţii esenţiale de alimentare cu energie electrică în regiunea Kirovohrad, precum şi în Vinniţa, în timp ce în regiunea Liov (Lviv) apărarea antiaeriană a neutralizat mai multe rachete ruseşti, potrivit presei locale.

De asemenea, au avut loc atacuri cu rachete şi în regiunea Zaporojie, în sudul ţării, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, controlată în prezent de Rusia şi care este în prezent deconectată de la reţea.

Atacuri cu rachete au fost semnalate şi la Cernăuţi. Anunțul a fost făcut dimineață pe canalul său de Telegram de către Ruslan Zaparaniuk, guvernatorul regiunii Cernăuți: ”În regiunea Cernăuți se constată deteriorarea infrastructurii critice ca urmare a tirului de rachete. În niciun caz nu fotografiați locul exploziilor. Așteptați informații oficiale”.

În cursul după amiazii, guvernatorul a revenit cu precizări suplimentare, tot pe Telegram:

Astăzi, la ora 08:40, o instalație de infrastructură energetică importantă a fost avariată în urma unui atac cu rachete. A izbucnit un incendiu.

Toate serviciile au ajuns imediat la fața locului. În prezent, focul a fost lichidat.

8 persoane au suferit răni ușoare (tăieturi), dar nu necesită asistență medicală.

Pot spune că toate serviciile au funcționat coordonat și eficient.

Experții evaluează prejudiciul. Dar putem spune deja că consecințele unui astfel de atac sunt foarte importante pentru întregul sistem energetic al Ucrainei.

Sunt la fata locului chiar acum, nu putem da încă mai multe informații. Din păcate, constatăm daune semnificative, aș spune critice. În același timp, nu există nicio amenințare pentru viața și integritatea oamenilor oamenilor.

Nu există victime în rândul populației.

Rog pe toți cetățenii să nu ignore semnalele de avertizare aeriană!

În acelaşi timp, armata ucraineană a anunţat că a distrus 44 de rachete de croazieră ruseşti din cele 50 lansate luni împotriva infrastructurii critice şi instalaţiilor electrice din diferite colţuri ale ţării, în unele dintre acestea alimentarea cu energie fiind întreruptă.

'Ocupanţii ruşi au lansat mai multe valuri de atacuri cu rachete împotriva infrastructurii critice', au declarat surse din cadrul forţelor armate ucrainene pe Telegram, potrivit agenţiei de presă Ukrinfrom.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a afirmat că mai multe cartiere din Capitală au rămas fără electricitate din cauza noilor atacuri ruseşti.

O parte a capitalei ucrainene este privată şi de apă potabilă curentă, potrivit agenţiei de presă Ukrinfrom, care citează surse din cadrul primăriei.

De câteva săptămâni, trupele ruse şi-au intensificat din nou atacurile împotriva Kievului, în special cu drone kamikaze, îndreptându-le împotriva infrastructurilor energetice şi a altor ţinte civile.

Moscova a argumentat că aceste atacuri reprezintă un răspuns la explozia unui camion capcană la mijlocul lunii octombrie pe podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă Crimeea anexată de teritoriul rus, în urma căreia au fost deteriorate o bandă auto şi una feroviară a podului, Rusia atribuind Ucrainei atacul.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri