"Rămânem și murim de foame sau riscăm să fim uciși de un glonț rătăcit". Singurele variante pe care le au sudanezii prinși în haos

Data publicării:
oameni in sudan
"Rămânem și murim de foame sau riscăm să fim uciși de un glonț rătăcit". Singurele variante pe care le au sudanezii prinși în haos. FOTO: Profimedia Images

Milioane de sudanezi sunt blocați în țara aruncată în  haos după violențele din ultima perioadă și încearcă cu greu să supraviețuiască fără mâncare, apă și energie electrică sau își asumă să fugă, cu riscul de a fi împușcați, scrie CNN.

Țările occidentale și-au evacuat diplomații și cetățenii prinși în luptele crâncene din Sudan, în timp ce sudanezii rămași sunt blocați în condiții extrem de dificile. 

Unele țări și-au evacuat cu succes cetățenii, inclusiv Regatul Unit, Spania, Iordania, Italia, Franța, Danemarca și Germania. Mai multe dintre convoaiele lor au transportat și cetățeni din alte țări, inclusiv Suedia, Portugalia, Mexic, Palestina, Irak și Siria. Multe alte acțiuni de evacuare sunt planificate sau sunt în curs de desfășurare pentru Țările de Jos, Belgia, Norvegia, Germania, Suedia, Egipt, Turcia, Libia, India, Rusia, Australia, Japonia, China și Filipine.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat luni că peste 1.000 de cetățeni ai UE au fost evacuați până acum și a vorbit despre „o operațiune de succes”. „A fost un weekend lung și intens în care am încercat să ne scoatem cetățenii din Sudan”, a spus Borrell, mulțumind în special Franței pentru că a ajutat și alți cetățeni străini care nu sunt francezi.

Dar, în timp ce cetățenii străini se grăbesc spre avioanele de evacuare, milioane de cetățeni sudanezi au fost lăsați să se descurce singuri – blocați zile întregi în casele lor și neștiind cum să iasă în siguranță.

Isma'il Kushkush, un jurnalist sudanez-american cu sediul în Khartoum, a rămas blocat timp de câteva zile alături de 29 de rezidenți, inclusiv copii și cetățeni străini, într-o clădire din centrul orașului, lângă palatul prezidențial.

„Am stat fără lumină sau apă timp de cinci zile. Am folosit puțina apă rămasă în rezervorul de apă. Am rămas fără mâncare. Nu se poate ieși din clădirea care se află la două străzi de palatul prezidențial, zona centrală a conflictului”, a transmis el, prin mesaje reporterilor CNN. Ulterior, grupul a fost evacuat în siguranță.

În discuțiile de grup de pe WhatsApp și în postările de pe rețelele sociale întrebările principale erau legate de unde să se ia apă, unde să se încarce telefoane, unde pot fi găsiți medici sau care sunt rutele sigure pentru a ieși din Khartoum, fără lupte. Mulți au cerut sfaturi cu privire la rutele către Egipt cu transportul public.

O femeie în vârstă de 30 de ani a declarat pentru CNN că a reușit să fugă din Khartoum cu autobuzul în Egipt.

Ea a spus că a fost obligată se facă asta pentru că în capitală, condițiile de viață deveneau tot mai dificile. În timp ce familia ei avea un generator și putea furniza apă caselor din cartierul lor, nu era clar cât timp vor putea continua așa sau cândvor ajunge ca la ușă să le bată soldații.

„Ne-am gândit: rămânem și riscăm să murim de foame. Sau să fii ucis de un glonț rătăcit? … Am decis să ne asumăm riscul”, a spus ea, adăugând că a auzit de oameni fără mâncare și apă care au murit în casele lor. 

Ea și mai multe rude, inclusiv doi bebeluși și o femeie în vârstă bolnavă, au găsit un șofer de autobuz dispus să-i ducă în Egipt. Au plecat vineri dimineața și au ajuns la graniță sâmbătă seara. Grupul a fost oprit o singură dată de forțele armate ale Sudanului în Omdurman, a spus ea.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri