Rămășițele a sute de soldați germani îngropați de vii într-un tunel din Franța în Primul Război Mondial nu vor fi recuperate

Data actualizării: Data publicării:
Detașament de artilerie germană care iese dintr-un tunel de pe Platoul Winterberg-California- Chemin des Dames, c.1917.
Rămășițele a sute de soldați germani îngropați de vii într-un tunel din Franța în Primul Război Mondial nu vor fi recuperate. Foto: Twitter

Germania a decis vineri că nu va excava tunelul din nord-estul Franței care conține sute de cadavre a soldaților îngropați de vii în timpul Primului Război Mondial, relatează CNN. În schimb, guvernul german a decis să declare locul de înmormântare memorial de război și să îl pună sub protecția statului.

Decizia a fost luată împreună cu guvernul francez și anunțată vineri după-amiază la muzeul Caverne du Dragon din nord-estul Franței. „Eforturile de a ajunge la rămășițele soldaților în 2021 și 2022 s-au dovedit foarte dificile”, a declarat un purtător de cuvânt al Volksbund pentru sursa citată, adăugând că au existat „mai multe încercări” de a deschide tunelul „foarte adânc și foarte lung”, care este situat într-o rezervație naturală cu „sol nisipos încă contaminat cu muniție”. Deși echipa franco-germană a reușit să vadă până la 64 de metri în josul tunelului, „nu a găsit nicio rămășiță”, a spus purtătorul de cuvânt.

Multe bătălii din Primul Război Mondial au avut loc între forțele armate franceze și trupele germane poziționate pe Chemin des Dames, sau „Calea Doamnei”, o creastă între două văi. La 4 mai 1917, în timpul uneia dintre cele mai mari bătălii ale războiului, armata franceză trăgea cu artilerie grea asupra soldaților germani. Un obuz de artilerie a lovit intrarea tunelului Winterberg de pe Chemin des Dames, potrivit Volksbund.

Unele dintre trupele germane, din Regimentul 111 Infanterie de Rezervă din Baden, au fugit mai departe în tunel, unde muniția depozitată explodase și se eliberau vapori toxici. Soldații au creat o baricadă pentru a încerca să se protejeze de gazele otrăvitoare, dar bombardamentele grele au împiedicat ajutorul să ajungă la ei.

Intrarea tunelului s-a prăbușit în timpul atacului și doar trei soldați dintr-o infanterie de peste 200 au fost salvați. Ceilalți s-au sufocat, au murit de sete sau s-au împușcat. De-a lungul anilor, au existat numeroase încercări, inclusiv ilegale, de a găsi intrarea în tunel îngropată în pădurea de stat Vauclair, potrivit Volksbund.

Prin desemnarea locului ca un memorial, autoritățile germane și franceze speră să cinstească și să protejeze locul de odihnă al soldaților. „Acest lucru garantează că soldații vor continua să se odihnească în pace”, a spus o purtătoare de cuvânt a Volksbund.

„În ultimii ani și luni am cooperat cu partenerii noștri francezi într-un spirit de încredere”, a declarat Dirk Backen, directorul executiv al Volksbund. „Suntem foarte recunoscători pentru acest lucru – și suntem încântați să putem prezenta o soluție comună astăzi”, a adăugat el.

Odată ce cerințele legale pentru un cimitir de război vor fi îndeplinite, va începe planificarea locului memorial, iar situl ar putea fi inaugurat încă de anul viitor, au spus oficialii francezi și germani.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri