Raport în Ungaria: Educația a devenit „prea feminină”, sunt prea multe studente, iar tinerii nu știu să repare un robinet stricat

Data actualizării: Data publicării:
profesoara in clasa supravegheaza elevi care dau examen
Un raport al unui organism parlamentar de la Budapesta a ajuns la concluzia că economia țării ar putea avea de suferit pentru că învățământul este prea „efeminat” Foto: Profimedia Images

Un raport controversat apărut în Ungaria și redactat de un organism parlamentar apropiat premierului Viktor Orban a ajuns la concluzia că învățământul din această țară este prea „efeminat”: sunt prea multe profesoare, sunt și prea multe absolvente de învățământ superior, în educație sunt promovate „trăsăturile feminine”, cum ar fi maturitatea emoțională și socială, ceea ce în final ar putea dezavantaja bărbații, ar scădea rata natalității și chiar ar pune în pericol economia, relatează BBC.

Autorii au avertizat că o creștere a numărului de absolvente de învățământ superior ar putea face ca femeile să aibă mai puține șanse de a se căsători și de a avea copii. Rata natalității în declin este o mai veche preocupare a premierului Viktor Orban, care în 2019 a decis că femeile cu patru copii vor fi scutite pe viață de plata impozitului pe venit, reamintește BBC.

În ultimul deceniu, a constatat raportul, mai multe femei decât bărbați s-au înscris la universitățile din Ungaria, proporția acestora fiind de 54,5 la sută în această toamnă. Pe de altă parte, studenții de sex masculin abandonează cursurile la o rată mai mare decât fetele.

Raportul sugerează, de asemenea, că „efeminarea” profesiei de profesor a făcut ca în prezent 82 la sută dintre cadrele didactice să fie femei.

Economia Ungariei, pusă în pericol de „trăsăturile feminine” ale educației

Concluzia este că egalitatea sexuală ar fi „considerabil slăbită”, iar autorii avertizează că economia Ungariei ar putea fi pusă în pericol dacă „trăsăturile masculine” vor fi subevaluate. În opinia lor, aceste „trăsături masculine” în educație ar fi promovarea abilităților tehnice, asumarea de riscuri și spiritul antreprenorial.

Raportul conchide că „efeminarea” excesivă a educației ar putea avea un impact chiar și asupra vieții de zi cu zi, pentru că tinerii „nu știu ce să facă cu un computer blocat, cu un robinet care curge sau cu mobila care a sosit ambalată, dar nu există nimeni care să o monteze”.

Raportul, realizat de Biroul de Stat pentru Audit, a fost publicat luna trecută, dar concluziile sale au fost preluate abia acum de ziarul „Nepszava” și a stârnit indignare în rândul mai multor politicieni maghiari de opoziție și experți în drepturile omului.

Ungaria are președinte o femeie, dar cele mai puține femei politician din UE

„Este timpul să vă scoateți ochelarii din secolul trecut”, îndeamnă pe Facebook politicianul din opoziție Endre Toth. El consideră că identificarea așa-numitelor „trăsături feminine și masculine” în educație reprezintă „o absurditate științifică totală”.

Lydia Gall de la Human Rights Watch a scris pe Twitter că este „încă o lovitură dată egalității de gen și drepturilor femeilor din Ungaria”.

Ungaria se confruntă de ceva timp cu critici pentru inegalitatea de gen. În 2019, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, afirma că Ungaria a făcut regrese în ceea ce privește egalitatea de gen și drepturile femeilor.

Premierul Viktor Orban, care s-a confruntat în mod repetat în UE cu probleme legate de statul de drept, libertatea presei și migrația, spune că viziunea sa este aceea a unei „democrații iliberale”.

Deși Ungaria și-a ales recent prima femeie președinte, Katalin Novak, o apropiată a lui Viktor Orban, această țară continuă să aibă cea mai mică pondere de femei politician din Uniunea Europeană. În prezent, Ungaria este în litigiu cu Comisia Europeană pentru o controversată „lege anti-gay” care interzice prezentarea homosexualității minorilor sub 18 ani.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri