Raport: Numărul refugiaților a atins un record în 2022, din cauza războaielor și a schimbărilor climatice

Data actualizării: Data publicării:
refugiati
Frontiera dintre Statele Unite şi Mexic a fost „cea mai periculoasă rută migratorie terestră din lume” în 2022. FOTO: Shutterstock

Numărul persoanelor strămutate intern a atins un record în 2022, din cauza războaielor și a schimbărilor climatice, 71,1 milioane, potrivit unui raport publicat joi de Centrul de Monitorizare a Strămutărilor Interne al Consiliului Norvegian pentru Refugiați, transmite AP News.

Până la sfârșitul anului 2022, 5,9 milioane de persoane au fost forțate să se mute în interiorul Ucrainei, din cauza invaziei Rusiei, ceea ce a dus totalul global al persoanelor strămutate intern din cauza conflictelor și a violenței la peste 62 de milioane, o creștere de 17% din 2021. Siria avea 6,8 milioane de persoane strămutate din cauza conflictului, după mai mult de un deceniu de război civil.

Strămutarea internă se referă la persoanele forțate să se deplaseze în interiorul propriilor granițe, iar raportul Centrului de Monitorizare a Deplasărilor Interne nu i-a luat în considerare pe cei care au plecat în alte țări.

Agenția ONU pentru Migrație a declarat săptămâna aceasta că 700.000 de persoane au fost deja strămutate intern în câteva săptămâni din cauza conflictului din Sudan dintre armată și un grup paramilitar rival.

Centrul de Monitorizare a Deplasărilor Interne a menționat fenomenul meteorologic La Nina, care a continuat pentru al treilea an consecutiv în 2022, ca fiind un factor major în deplasările cauzate de dezastre. Acesta a contribuit la niveluri record de strămutări cauzate de inundații în Pakistan, Nigeria și Brazilia și la cea mai gravă secetă înregistrată vreodată în Somalia, Kenya și Etiopia, se mai arată în raport.

În 2022 a avut loc o "furtună perfectă" de conflicte și dezastre naturale, ceea ce a dus la "strămutări la o scară nemaiîntâlnită până acum", a declarat Jan Egeland, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri