Raport SUA despre terorismul islamic din Balcani. Ce se întâmplă în instituțiile de luptă anti-tero

Data actualizării: Data publicării:
map-of-the-balkans

Un raport al Departamentului de Stat al SUA conturează un tablou sumbru al luptei împotriva terorismului din regiunea balcanică. Chiar dacă în ultimul an eforturile depuse pe acest segment de securitate au fost unele considerabile, ceea ce trage la fund orice tentativă de eficiență pe termen lung este, potrivit publicației Balkan Insight, lipsa capacităților infrastructurale, slaba coordonare interinstituțională, experiența și politicile anti-tero.

 

De la începutul acestui an, amenințările grupării teroriste ISIS la adresa securității Balcanilor au fost constante și programatice, transmise în general prin organul de propagandă jihadistă și recrutare al revistei „Rumiyah”.

Lansată în 2016, publicația este editată de către instrumentul mass-media al Statului Islamic, trustul Al-Hayat.

Luna trecută, teroriștii Statului Islamic au publicat un material în care i-a îndemnat pe toți susținătorii organizației să îi ucidă pe cei care „nu se supun legilor lui Allah”, însoțind acest îndemn cu o fotografie a marelui muftiu din Bosnia și Herțegovina, Husein Karazovic, și a adjunctului său, Hussein Smajic, pe care îi consideră „impostori ai islamului și lideri ai comunității non-islamice”.

Gravele probleme economice și resentimentele puternice rămase în țesutul social al bosniacilor în urma războaielor din anii destrămării Iugoslaviei mențin un marasm fertil pentru flagelul terorismului. Musulmanii bosniaci săraci și șomeri sunt foarte vulnerabili la propaganda agresivă a Statului Islamic, preciza recent Goran Kovacevici, profesor la Facultatea de Criminologie și Studii de Securitate a Universității din Sarajevo. Potrivit datelor oficiale, Bosnia-Herțegovina este unul dintre principalii exportatori regionali de jihadiști în Orientul Mijlociu.  

Departamentul de Stat american menționează în raport Bosnia și Herțegovina ca fiind un creuzet în care se amestecă ideologii islamice extremiste și diferite tipuri de naționalism local. Fluxul de bosniaci care se înrolează în jihadul ISIS în Siria și Irak s-a redus însă în ultimele 12 luni, potrivit oficialilor americani. Estimările autorităților de la Sarajevo fac referire la un număr de 300 de cetățeni din Bosnia și Herțegovina care au plecat să lupte de partea grupării teroriste începând cu anul 2013, dintre care 50 s-au întors de pe front. Totuși, deși Grupul de Lucru anti-tero bosniac, condus de Parchetul General, a reușit să monitorizeze îndeaproape evoluțiile înrolărilor, piedicile apar însă când vine vorba de sincronizarea instituțiilor de securitate, se precizează în raport.

Călcâiul turc al lui Ahile

Conform documentului, Turcia rămâne principala rută de tranzit a luptătorilor străini care pleacă în teatrele de operațiuni jihadiste din Siria și Irak, iar legislația anti-tero a autorităților de la Ankara, deși a fost îmbunătățită considerabil, este folosită numai pentru reglări de conturi politice.

Corupția albaneză

În 2016, Albania, stat balcanic cunoscut pentru pozițiile sale ferme pro-americane, a cunoscut poate cea mai bună detentă în combaterea terorismului. Autoritățile de la Tirana și-au intensificat participarea la Coaliția condusă de Statele Unite împotriva ISIS, oferind donații semnificative de armament și muniție. Însă, la antipod, aceste eforturi, subliniază Departamentul de Stat, sunt contrabalansate de un cocktail letal de corupție și un sistem judiciar în debandadă structurală.

Explozia din Burgas

În ceea ce privește Bulgaria, parte a Coaliției anti-ISIS, Guvernul de la Sofia a continuat și în 2016 să extrădeze suspecții de terorism străini și a adus în fața instanței trei sirieni presupuși de conexiuni cu organizația jihadistă, precum și complici care ar fi pus la cale aruncarea în aer, în 2012, a unui autobuz în Burgas.

Infuzia kosovară

Așa cum era de așteptat, statistica extremismului islamic a cunoscut o creștere exponențială în regiunea Kosovo, finanțat în parte de diverse organizații teroriste internaționale. Și într-un raport Europol din iunie, regiunea Kosovo este menționată ca una dintre principalele „zone fierbinți de radicalizare și recrutare destinate Siriei”. Departametul de Stat al SUA susține că aproximativ 315 kosovari au călătorit, anul trecut, în Siria și Irak pentru a lupta fie de partea ISIS, fie pentru al-Nusra, dintre care 58 au fost uciși în schimburile de focuri. Și totuși, dincolo de această „fereastră întunecată” răzbat anumite progrese în urmărirea penală a suspecților de terorism.

Macedonia și o Strategie Națională moartă din fașă

Macedonia, precizează raportul, a efectuat trei operațiuni notabile în 2016, dintre care una coordonată cu Albania și regiunea Kosovo, în urma căreia au fost arestați 23 de suspecți de terorism. Și Skopje oferă suport Coaliției Internaționale conduse de SUA. Numai că, subliniază oficialii americani, Strategia Națională Anti-tero aprobată de Guvernul macedonean în martie rămâne încă un proiect doar pe foaie, fără niciun pas concret pe aspecte de monitorizare și prevenire a pericolului radicalizării.

Serbia are aparatură, dar...

Serbia, motorul economic al Balcanilor de Vest. Raportul Departamentului de Stat precizează că îngrijorările legate de terorismul transnațional din Serbia au fost, în 2016, aceleași ca față de celelalte state balcanice situate pe „ruta istorică” de tranzit dintre Orientul Mijlociu și Europa Occidentală, așa-numita Rută Balcanică a traficului de arme, carne vie și narcotice. Oficialii americani accentuează faptul că frontierele Serbiei au fost expuse la numeroase vulnerabilități pe fondul crizei migranților din țările vecine. Guvernanții de la Belgrad, se mai arată în raport, și-au actualizat instrumentele de monitorizare și securitate frontalieră, cu ajutorul partenerilor internaționali, dar există lacune clare în privința procesării datelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri