Raport: SUA domină în continuare China în ceea ce privește capacitățile cibernetice

Data publicării:
o persoană încearcă să codifice o bază de date securizată
Puterea cibernetică a Chinei este inferioară celei a Statele Unite ale Americii. Sursă foto: Getty Images

Statele Unite rămân principala putere cibernetică a lumii și este posibil să își păstreze această poziție în fața Chinei cel puțin până în 2030, cu ajutorul aliaților occidentali la fel de avansați, în pofida informaţiilor despre atacuri cibernetice chinezeşti asupra unor guverne şi companii occidentale, potrivit unui raport publicat luni de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice la de Londra (IISS).

Conform IISS, deși China a făcut progrese semnificative în consolidarea capacităților sale cibernetice începând cu 2014, acestea nu au fost „nici pe departe suficiente pentru a reduce decalajul” față de SUA, a declarat Greg Austin, autorul principal al raportului intitulat “Cyber Capabilities and National Power”: A Net Assessment, transmite Agerpres.

Raportul a analizat puterea cibernetică a 15 țări în funcție de șapte indicatori, printre care capacitățile de bază în materie de informații,securitatea și reziliența, capacitățile ofensive precum și poziția de lider în chestiunile legate de spațiul cibernetic la nivel mondial. A reieșit că Statele Unite sunt principala putere cibernetică a lumii, în timp ce China a fost plasată în categoria a doua, alături de Australia, Marea Britanie, Canada, Franţa, Israel şi Rusia. De asemenea, raportul mai precizează că puterea defensivă a Chinei rămâne relativ slabă, iar politicile sale de reziliență pentru infrastructurile critice se află încă în stadii incipiente de dezvoltare.

Totuși, capabilitățile de spionaj cibernetic ale Chinei sunt formidabile pe plan intern, se arată în raport, menționându-se faptul că regimul de la Beijing dispune de cel mai puternic sistem intern de supraveghere și cenzură din lume. De asemenea, China și-a dezvoltat și utilizat pe scară largă capabilitățile de spionaj în străinătate, însă analiza și diseminarea informațiilor este „mai puțin matură” decât în cazul SUA și al aliaților săi, conform Financial Review.

Traiectoria Chinei ar putea fi, de asemenea, încetinită de decizia SUA din 2019 de a-și închide piețele pentru unele companii digitale chineze, o decuplare parțială care ar putea împiedica dezvoltarea unor tehnologii mai avansate.

Potrivit raportului IISS, China are însă avantaje distincte, cum ar fi cei 1 miliard de utilizatori de internet și costul mai mic al tehnologiei chineze, care o fac atractivă pentru țările în curs de dezvoltare.

În pofida îngrijorărilor în creştere legate de atacuri cibernetice orchestrate de Phenian, Coreea de Nord a fost inclusă într-o a treia categorie de ţări cupuncte tari sau potenţiale puncte tari în anumite domenii, dar slăbiciuni semnificative în altele”. 

Din această a treia categorie fac parte mai ales state din Asia, printre care India, Indonezia, Iran, Japonia, Malaezia şi Vietnam, IISS concluzionând căeconomiile industriale avansate” deţin avantaje cibernetice semnificative” care ar putea linişti preocupările occidentale că vor rămâne în urma rivalilor cu regimuri autoritare sau mai puţin dezvoltaţi.

Datele raportului arată că SUA au rămas puterea dominantă în spațiul cibernetic, investind masiv în capacități civile și militare, precum și în cea mai puternică bază industrială digitală din lume. Companiile sale sunt capabile să detecteze și să impute statelor atacurile cibernetice, iar țara dispune de propriile capacități ofensive sofisticate. Raportul mai subliniază, însă, că SUA sunt mai constrânse din punct de vedere politic și juridic decât adversari precum China, Rusia, Iran și Coreea de Nord.

Potrivit institutului londonez, puterea cibernetică naţională este bazată în parte pe capacitatea de a atrage capital investiţional şi abilităţi tehnice” şi pe crearea de condiţii care să permită afacerilor digitale să se dezvolte, condiţii care pot fi mai uşor întrunite în Statele Unite şi aliaţii săi.

Cu toate acestea, SUA nu pot lăsa garda jos, avertizează IISS, dată fiindforţa în creştere a economiei digitale a Chinei”.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri