Raportul final al Comisiei „6 ianuarie”: Trump nu ar trebui să mai aibă dreptul să dețină vreodată o funcție publică

Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite. Foto: Profimedia Images

Comisia specială pentru investigarea tentativei de insurecție din 6 ianuarie 2021, din Congresul Statelor Unite, a făcut public raportul său final, joi seară. Comisia recomandă Congresului să interzică fostului președinte Donald Trump să mai dețină vreodată o funcție publică, inclusiv să mai candideze la alegerile prezidențiale, relatează CNN.

Recomandarea se numără printre concluziile raportului final, o evaluare cuprinzătoare a principalelor descoperiri ale comisiei în ce privește încercările lui Trump și ale aliaților săi de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020, culminând cu asaltul susținătorilor trumpiști la Capitoliu în data de 6 ianuarie.

Raportul de 845 de pagini, bazat pe peste 1.000 de interviuri, documente, emailuri, texte și înregistrări telefonice obținute după un an și jumătate de investigații, include acuzații conform cărora Trump „a coordonat” un efort la limita legii de a aduce electori falși în șapte state pe care le-a pierdut pentur ca aceștia să „transmită voturi false Congresului și Arhivelor Naționale”, în ciuda avertismentelor avocaților săi că o astfel de acțiune este ilegală.

Într-o decizie simbolică luată luni, comisia a transmis concluziile sale Departamentului de Justiție și a recomandat punerea sub acuzare pentru patru acuzații.

„Dovezile ne-au dus la o concluzie clară și evidentă – cauza centrală a evenimentelor din 6 ianuarie a fost un singur om, fostul președinte Donald Trump, pe care mulți l-au urmat. Niciunul dintre evenimentele din 6 ianuarie nu s-ar fi întâmplat fără el”, se arată în raportul final.

Interdicția de a mai avea vreodată o funcție publică se numără printre cele 11 recomandări pe care le-a făcut comisia, ca urmare a investigației sale. Comisia argumentează prin fragmentul din Constituție care prevede că „un individ care a depus un jurământ pentru susținerea Constituției SUA și apoi s-a angajat în acte de insurecție sau a ajutat dușmanii Constituției poate fi descalificat de la a mai deține funcții”.

Citiți și: Cum a fentat Trump plata taxelor în cei patru ani de mandat. În 2020, a plătit zero impozit pe venit

Trump și-a anunțat deja candidatura pentru 2024

Fostul președinte al SUA a anunțat deja, la puțin timp după finalul alegerilor intermediare, că va candida pentru un al doilea mandat neconsecutiv la funcția de președinte și că intenționează să încerce să obțină nominalizarea republicanilor în 2024. 

Nu este nicio surpriză, deși rezultatele dezamăgitoare ale politicienilor republicani pe care i-a susținut în alegerile intermediare au umbrit puțin evenimentul care a avut loc la reședința din Florida a miliardarului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri