Răspunsul Chișinăului pentru Lavrov: Republica Moldova „a ales drumul aderării la Uniunea Europeană”

Data actualizării: Data publicării:
maia sandu declaratii la microfon
Maia Sandu a declarat că Moldova a ales „drumul aderării la UE”. Foto: Profimedia

Ministerul de Externe de la Chişinău i-a răspuns ministrului de externe rus Serghei Lavrov, care a vorbit despre presupuse planuri ale Occidentului de a transforma fosta Republica Moldova în „următoarea Ucraină” pentru a o folosi împotriva Moscovei. Diplomația de la Chișinău a transmis că Moldova vrea să fie parte a „lumii libere” și că a ales „drumul aderării la Uniunea Europeană”.

„Respingem categoric declaraţiile şefului diplomaţiei ruse, care nu corespund adevărului”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE de la Chişinău, Daniel Vodă, pe contul de Telegram, potrivit Agerpres.

În opinia ministrului moldovean, declaraţiile lui Lavrov fac parte din „deja cunoscuta retorică ameninţătoare” a diplomaţiei ruse.

„Ne dorim să amintim părţii ruse că drumul ales de R.Moldova este cel al aderării la Uniunea Europeană”, a spus Vodă.

Oficialul de la Chişinău a adăugat că moldovenii, indiferent de preferinţele lor geopolitice, „vor pace, libertate şi democraţie” şi şi-a exprimat convingerea că toate ţările din lume, inclusiv Rusia, „respectă decizia poporului moldovean”.

Republica „Moldova şi-a ales clar viitorul şi acest viitor este de a fi parte a lumii libere”, a concluzionat Vodă.

Lavrov: Maia Sandu „este dispusă la orice”

Serghei Lavrov a declarat joi că Occidentul caută să transforme Republica Moldova, fostă republică sovietică, în „următoarea Ucraină”.

„Este avută acum în vedere R.Moldova pentru acest rol”, a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti.

În opinia lui Lavrov, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, „este nerăbdătoare să intre în NATO”. „Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice”, a afirmat Lavrov.

Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei şi a declarat că, în caz contrar, „toţi vor fi în pericol”. Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova a afirmat că „trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri