Răspunsul lui Zelenski pentru Putin: Ucraina depune cerere de aderare la NATO

Data actualizării: Data publicării:
zelenski nato
Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina depune cerere de aderare la NATO. Foto: Twitter

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, vineri, după ședința Consiliului de Securitate, că țara sa va depune cerere de aderare la NATO. 

Este o replică clară la discursul lui Vladimir Putin, care a anunțat, vineri, anexarea ilegală a celor patru regiuni din Ucraina, care reprezintă 18% din teritoriul ucrainean. 

„De facto, ne-am făcut deja drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Ele sunt reale pentru Ucraina - reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm unul pe altul și ne protejăm. Aceasta este Alianța. De facto. Astăzi, Ucraina solicită să o facă de jure. Într-o procedură care va fi în concordanță cu importanța noastră de a ne proteja întreaga comunitate. Pe o bază accelerată. Facem pasul nostru definitoriu prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”, a anunțat Volodimir Zelenski. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

NATO a anunțat vineri seara răspunsul la anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene de către Federația Rusă. Comunitatea occidentală a condamnat în termeni duri decizia președintelui Vladimir Putin.

Ucraina și-a exprimat în repetate rânduri în ultimii ani dorința de a adera la NATO, inclusiv după începerea războiului în urmă cu șapte luni, însă Zelenski a anunțat ulterior că țara sa renunță la această aspirație, preferend să se concetreze pe aderarea la UE și în speranța că acest compromis va debloca negocierile de pace.

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri