Răspunsul Ucrainei la decizia CIO: Sportivii ucraineni, interzişi să concureze cu ruşii în probele de calificare pentru JO 2024

Data publicării:
femeie cu pancarta protest impotriva rusiei la jo 2024
Posibilitatea ca atleții ruși să participe la JO 2024 de la Paris a stârnit proteste în mai multe țări. Foto: Profimedia

Guvernul ucrainean a adoptat o lege prin care le interzice sportivilor din Ucraina să participe la concursurile de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 dacă se prezintă şi sportivi ruşi, informează cotidianul L'Equipe, potrivit Agerpres. Marţi, Comitetul Internaţional Olimpic a recomandat reintegrarea sportivilor ruşi şi bieloruşi în competiţiile internaţionale, sub drapel neutru şi „cu titlu individual”.

Secretarul general al guvernului de la Kiev, Oleh Nemcinov, a declarat joi că sportivii ucraineni nu vor fi autorizaţi să participe la competiţii de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 decât cu condiţia ca aceştia să nu concureze cu sportivi ruşi.

Decizia, adoptată la propunerea Ministerului Sporturilor şi a preşedintelui Comitetului Olimpic Ucrainean, Vadim Huţait, a intervenit ca urmare a recomandării Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a reintegra sportivii ruşi şi bieloruşi în competiţiile internaţionale cu titlu individual.

În schimb, problema privind eventuala participare a acestora la Jocurile Olimpice de la Paris, care ar putea atrage boicotul Ucrainei, nu a fost încă tranşată.

Conform declaraţiilor lui Nemcinov pe reţeaua audiovizuală publică Suspilne, federaţiile care nu se vor supune deciziei guvernului ar putea fi deposedate de statutul lor.

Marţi, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a recomandat reintegrarea sportivilor ruşi şi bieloruşi în competiţiile internaţionale, sub drapel neutru şi „cu titlu individual”, cu condiţia ca aceştia să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina.

Preşedintele CIO a reiterat faptul că politica nu poate face parte din competiţiile sportive şi sportivii nu trebuie pedepsiţi pentru paşaportul lor.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri