Răsturnare de situație. Ce a semnat Putin cu două zile înainte de mandatul european de arestare în cazul Skripal

Data actualizării: Data publicării:
Ruslan Boshirov

Un alt detaliu important care atârnă în greu în balanța suspiciunii, pentru Marea Britanie, în cazul otrăvirii fostului spion Serghei Skripal, privind implicarea Rusiei în acest caz, trimite spre un document semnat de Vladimir Putin.

Sergei Skripal
Serghei Skripal

Liderul de la Kremlin a semnat un decret prezidențial în care se stipulează că informațiile despre agenții secreți „independenți” care lucrează pentru Rusia să devină secret de stat.

Decretul a venit cu două zile înainte ca premierul britanic Theresa May să acuze din nou  serviciile secrete ruse că se află în spatele tentativei de asasinare cu neurotoxină asupra lui Serghei Skripal.

Documentul ar fi fost semnat luni de Vladimir Putin, scrie The Guardian.

Până acum, doar datele privind personalul serviciilor secrete erau stocate ca secrete de stat, nu și cele legate de „freelanceri”, relatează agenția RIA Novosti.

„Fiecare serviciu de informații din Rusia folosește agenți independenți (practic, un fel de mercenari în domeniul informațiilor – n.r.) în operațiunile sale, inclusiv în cele din străinătate”, a explicat Mark Galeotti, expert în probleme de securitate.

Un mandat european de arestare a fost emis pe numele a doi ruşi - Alexander Petrov şi Ruslan Borishov.

agentii
Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, în Salisbury. Imagine de pe camera de supraveghere furnizată presei de către Poliția Metropolitană. FOTO: Euronews

„Nu vom cere Rusiei extrădarea lor, deoarece Constituţia Rusiei nu permite extrădarea propriilor cetăţeni”, a spus Sue Hemming, director al departamentului Legal Services din Crown Prosecution Service.

Neil Basu, reprezentant al National Counter Terrorism Policing, a spus că cei doi suspecţi cu vârste de 40 de ani călătoreau sub nume false, cu paşapoarte ruseşti.

Prim-ministrul britanic, Theresa May, a anunţat, miercuri, în Parlament, că Alexander Petrov şi Ruslan Borishov, cei doi bărbaţi acuzaţi că l-au otrăvit pe fostul spion rus Sergei Skripal, lucrează pentru serviciile secrete ruse.

May a spus, în discursul săi, că Guvernul britanic a avut dreptate atunci când a acuzat Rusia, în luna martie, că se află în spatele atacului.

Ea a precizat că cei doi cetăţeni ruşi sunt ofiţeri ai serviciilor secrete militare ale Rusiei, cunoscute şi ca GRU, iar operaţiunea a fost, „cel mai probabil”, aprobată nu doar de GRU, ci şi de persoane importante din statul rus.  

Acţiunile GRU „sunt o ameninţare la adresa tuturor aliaţilor şi cetăţenilor noştri”, consideră May, care a sugerat că ar trebui mărite eforturile colective prin distribuirea de informaţii între aliaţi.

„Marea Britanie nu blamează poporul rus, dar nu poate fi acceptată o activitate barbară precum cea din Salisbury”, a afirmat May.

Londra a acuzat Moscova în dosarul otrăvirii cu un agent neurotoxic a unui fost spion rus, în martie, în oraşul englez Salisbury, antrenându-şi aliaţii, inclusiv Statele Unite, într-un val încrucişat de expulzări.

Rusia a respins acuzaţiile.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri