Răsturnare de situație în cazul femeii condamnate că și-a ucis cei 4 copii. Doi dintre ei ar fi murit din cauza unei mutații genetice

Data publicării:
picioare de bebelus ies de sub o patura
O femeie a fost condamnată la închisoare pentru că și-ar fi ucis cei 4 copii. Foto: Profimedia Images

Kathleen Folbigg a fost condamnată la închisoare pentru că și-ar fi ucis cei 4 copii. Acum, doi experți spun că moartea celor două fiice ale sale ar putea fi cauzată de fapt de o mutație genetică. Femeia din Australia, care a fost condamnată în urmă cu 19 ani, și-a susținut tot timpul nevinovăția, relatează The Guardian.

Doi experți în genetică au depus mărturie în procesul privind condamnările lui Kathleen Folbigg că o „variantă proastă”, sau o mutație genetică rară, a dus probabil la moartea celor două fiice ale ei. Varianta nu explică însă decesul celor doi fii ai săi, au spus experții.

Variantele genetice identificate la Folbigg și fiicele ei, Laura și Sarah, nu au fost descoperite decât la nouă ani după ce femeia a fost condamnată pentru uciderea celor patru copii ai săi, în 2003. Folbigg, acum în vârstă de 55 de ani, a fost găsită vinovată de trei capete de acuzare de crimă și una de omor prin imprudență.

Profesorii Mette Nyegaard și Michael Toft Overgaard se numără printre autorii unui articol științific care a condus parțial la această anchetă, al doilea în trei ani, și au apărut împreună la o audiere la Sydney, marți.

Varianta, CALM2-G114R, poate provoca aritmii cardiace și moarte subită la copiii mici.

Credem că este probabil ca această mutație să fi cauzat decesele, a spus Overgaard.

Totuși, cei doi fii ai femeii, Patrick și Caleb, nu aveau această mutație genetică.

Caleb s-a născut în 1989 și a murit 19 zile mai târziu, în ceea ce instanța a decis că este omor prin imprudență. Cel de-al doilea copil, Patrick, avea 8 luni când a murit, în 1991. Doi ani mai târziu, Sarah a murit la 10 luni. În 1999, cel de-al patrulea copil al femeii, Laura, a murit la 19 luni.

Este a doua anchetă privind condamnarea lui Folbigg. Prima anchetă a stabilit în 2019 că nu există nicio îndoială că Folbigg este vinovată de uciderea copiilor săi. Decizia a fost luată, însă, înainte de noile cercetări privind mutațiile genetice ale celor două fete.

Folbigg ispășește o pedeapsă de 30 de ani de închisoare, dar va putea fi eliberată condiționat în 2028.

Viața lui Folbigg a fost marcată de tragedii. Când avea 18 luni, tatăl său a înjunghiat-o pe mama ei și a stat 15 ani în închisoare pentru crimă. Ea a avut probleme de comportament, posibil rezultat al unor abuzuri în copilările, potrivit anchetei din 2019.

La sfârșitul anilor 1980, ea s-a căsătorit cu Craig Folbigg. Au avut primul copil când ea avea 21 de ani, un băiat pe nume Caleb.

(Ea) s-a descris ca fiind împlinită, împreună cu un soț, o casă și un copil”, potrivit concluziilor anchetei.

Apoi, când avea doar 19 zile, Caleb a murit. Cauza morții a fost notată ca SIDS - în esență, absența dovezilor pentru orice altă cauză.

Folbigg a rămas însărcinată din nou, iar în 1990 a avut un alt fiu, Patrick. Testele au arătat că este normal și sănătos. Dar la patru luni, a avut un atac inexplicabil, în urma căruia a rămas cu leziuni cerebrale și convulsii. Patru luni mai târziu, a murit ca urmare a convulsiilor.

Al treilea copil, Sarah, a murit la vârsta de 10 luni - cauza decesului a fost listată tot ca SIDS. Când a patra fiică a ei, Laura, a murit la vârsta de 18 luni, la 1 martie 1999, poliția a început o anchetă.

Căsătoria cuplului s-a destrămat. După ce Folbigg a plecat, soțul ei i-a găsit jurnalul spune că a citit o pagină care l-a șocat. A dus jurnalul la poliție, iar în 19 aprilie 2001, Folbigg a fost arestată și acuzată de crimă.

Procurorii au mai spus că jurnalul lui Folbigg conținea practic o recunoaștere a vinovăției.

Mă simt ca cea mai proastă mamă de pe Pământ, speriată că (Laura) mă va părăsi acum, așa cum a făcut-o Sarah. Știu că sunt temperamentală și am fost crudă uneori cu ea, iar ea a plecat, cu un pic de ajutor”, a scris Folbigg.

Nu se poate întâmpla asta din nou. Mi-e rușine de mine. Nu-i pot spune (soțului meu) despre asta, pentru că se va teme să o lase cu mine”, mai scria ea în jurnal.

Folbigg nu a mărturisit, nu a existat niciun motiv evident și nimeni nu a susținut că a văzut-o omorându-și copiii. Dar juriul a găsit-o vinovată.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri