Război diplomatic în toată regula. Rusia anunță expulzarea mai multor oficiali britanici

Data actualizării: Data publicării:
lavrov
Foto: Guliver/GettyImages

Rusia a anunțat că va „expulza în curând mai mulți diplomați britanici”, ca replică la decizia Marii Britanii de a expulza 23 de diplomați ruși de pe teritoriul Regatului Unit, relatează BBC News.

 

Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat că expulzarea diplomaților britanici va avea loc „cu certitudine”. Întrebat când și dacă Rusia va expulza diplomați britanici, Sergei Lavrov a răspuns: „Absolut. În curând. Vă promit că asta se va întâmpla”. El a mai adăugat și că acuzațiile aduse de oficialii britanici sunt „absolut sfidătoare”. 

Lavov a susținut și că modul în care Marea Britanie a abordat cazul otrăvirii lui Sergei Skripal este parțial influențat de problemele Brexitului.

23 de diplomați ruși au la dispoziție o săptămână pentru a părăsi Marea Britanie. Ei au fost identificați ca agenți nedeclarați ai serviciilor secrete ruse, a declarat premierul britanic, Theresa May. Este una dintre cele mai dure măsuri anunțate după otrăvirea fostului agent Serghei Skripal.

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU referitoare la otrăvirea fostului spion Serghei Skripal în Anglia va avea loc miercuri la ora 19:00 GMT, sesiune publică desfăşurată la cererea Londrei.

Potrivit preşedinţiei olandeze în exerciţiu a celei mai înalte instanţe a ONU, Londra va informa Consiliul de Securitate în legătură cu atacul survenit la Salisbury pe 4 martie cu un agent neurotoxic asupra lui Skripal (66 de ani) şi a fiicei lui, Iulia (33 de ani). Cei doi au fost găsiţi în stare de inconştienţă pe o bancă din oraşul Salisbury, situat în sud-vestul Angliei.

Miercuri, Casa Albă și-a exprimat solidaritatea cu „cel mai apropiat aliat” al său și a transmis, printr-un comunicat, că susține decizia expulzării celor 23 de diplomați ruși din Marea Britanie.

Moscova neagă în continuare orice implicare în otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal cu o neurotoxină extrem de periculoasă și a catalogat acuzațiile premierului britanic Theresa May drept „nebunești”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri