Live Text Război în Ucraina, ziua 80. Primarul Harkovului: Rușii s-au retras. Ucraina lansează o contraofensivă la Izium

Data actualizării: Data publicării:
A Ukrainian soldier passes in front of a Russian armored vehicle near the trenches in the village of Malaya Rohan
Foto: Profimedia Images
Din articol
Apel pentru salvarea Mariupolului, de pe scena Eurovision Rusia infirmă scufundarea navei „Vsevolod Bobrov” Senatori americani, în vizită surpriză la Kiev Ministru german: Rusia a transformat intenționat invazia în Ucraina într-un „război al cerealelor” Roman Abramovici a încercat să-și vândă vila de 10 milioane de euro din Portugalia. Autoritățile au blocat tranzacția Turcia a oferit evacuarea pe mare a combatanţilor ucraineni răniţi Secretul succesului ucrainean: o aplicație considerată un fel de ridesharing pentru tunuri Familiile soldaților de la Azovstal îi cer ajutorul președintelui Chinei Oficial din Harkov: Ucraina lansează o contraofensivă la Izium Putin i-a spus lui Niinisto că renunțarea Finlandei la neutralitate și aderarea la NATO ar fi „o greșeală” G7 spune că „nu va recunoaște niciodată” granițele pe care Rusia încearcă să le schimbe Președintele Finlandei l-a sunat pe Putin să-i spună că țara sa va adera la NATO Primarul Harkovului: Rușii s-au retras spre graniță Noi încercări de evacuări de la Azovstal Șeful informațiilor militare din Ucraina: Războiul se va încheia până la sfârșitul anului Vicepreşedinta Dumei de Stat, vizită la Herson Tren frigorific plin cu cadavre de soldați ruși De ce Suedia și Finlanda nu sunt deja în NATO (analiză) Ruşii au suferit pierderi grele după 3 încercări eşuate de forţare a unui râu strategic Zelenski: Ucraina „nu va abandona pe nimeni inamicului” Deputată ucraineană: „Pierdem mult mai mulți oameni acum decât la începutul războiului”

Ucraina a eliberat până acum peste 1.000 de localități ocupate de ruși, a anunțat președintele Volodimir Zelenski vineri noapte, adăugând că eliberarea graduală a regiunii Harkov arată că nu vor lăsa niciun teritoriu inamicului. Pe de altă parte, o deputată ucraineană afirmă că situația pe front este „mult mai rea” decât la începutul războiului și că Ucraina pierde acum mai mulți soldați decât înainte. Șeful informațiilor militare ale Ucrainei, generalul maior Kirilo Budanov, prognozează că războiul se va încheia până la sfârșitul anului și spune că, după opt ani de lupte cu Rusia, ucrainenii au reazlizat că puterea Rusiei este un mit.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Apel pentru salvarea Mariupolului, de pe scena Eurovision

ACTUALIZARE 23:30. La finalul piesei interpretate în concursul Eurovision 2022, desfășurat la Torino, trupa ucraineană Kalush Orchestra, care a și câștigat în final competiția, a făcut o pledoarie pentru orașul Mariupol și pentru salvarea celor de la uzina siderurgică Azovstal, aflată sub asediul forțelor ruse.

„Vă rugăm să ajutați Ucraina, Mariupol. Ajutați Azovstal chiar acum!”, a transmis solistul grupului, Oleh Psiuk, în ovațiile publicului de la Torino.

Ucraina este favorită la câștigarea trofeului.

Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis sâmbătă un scurt mesaj video înainte de finala concursului Eurovision din Italia. „Foarte curând, în finala Eurovision, continentul și întreaga lume vor auzi cuvintele noastre. Cred că, la final, acest cuvânt va fi "Victorie"! Europa, votează pentru Kalush Orchestra - nr. 12! Să-i susținem pe compatrioții noștri!” -  a îndemnat președintele ucrainean.

După ce Ucraina a câștigat Eurovision 2022, președintele Zelenski a transmis: „Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucerește Europa”, a scris el pe Telegram. „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a găzdui într-o zi participanții și oaspeții Eurovisionului în Mariupolul ucrainean. Liber, pașnic, reconstruit”, a adăugat el.

În mod normal, țara care câștigă Eurovisionul trebuie să găzduiască ediția viitoare a concursului. 

Rusia infirmă scufundarea navei „Vsevolod Bobrov”

ACTUALIZARE 23:00 Rusia neagă informațiile potrivit cărora Ucraina ar fi avariat o navă de sprijin logistic a marinei ruse, „Vsevolod Bobrov”, într-un atac cu rachete în Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării a publicat online fotografii cu nava despre care spune că au fost făcute sâmbătă în portul Sevastopol din Crimeea.

„Din fotografii reiese acum clar că nava nu este deloc avariată”, este comentariul care însoțește imaginile.

Joi, autoritățile militare din regiunea sudică Odesa au declarat că marina ucraineană a lovit nava „Vsevolod Bobrov”, în timp ce se îndrepta către Insula Șerpilor, iar vasul a luat foc.

Senatori americani, în vizită surpriză la Kiev

ACTUALIZARE 22:00. Senatori americani, inclusiv liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, au vizitat Kievul, a anunțat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o înregistrare video postată online.

„Vizita delegației Senatului american condusă de liderul minorității republicane din Camera superioară a Congresului, Mitchell McConnell, este un semnal puternic de sprijin bipartizan pentru Ucraina din partea Congresului Statelor Unite și a poporului american”, a declarat Zelenski pe Telegram.

Zelenski a adăugat: „Vă mulțumim pentru că ne ajutați să luptăm nu doar pentru țara noastră, ci și pentru valorile și libertățile democratice. Apreciem cu adevărat”.

Mitch McConnell a fost însoțit de colegii senatori republicani John Barrasso din Wyoming, Susan Collins din Maine și John Cornyn din Texas, potrivit Fox News.

Vizita are loc în contextul în care Senatul analizează un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a ajuta țara să învingă Rusia. Atât McConnell, cât și liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, democrat din New York, au dorit ca pachetul să fie adoptat imediat, dar senatorul Rand Paul, republican din Kentucky, a amânat votul din cauza îngrijorărilor că e nevoie de o supraveghere a cheltuielilor din acest conflict. Pentru ca noul pachet de sprijin financiar destinat Ucrainei să fie supus la vot era nevoie de unanimitate, iar procedura este acum întârziată. 

Ministru german: Rusia a transformat intenționat invazia în Ucraina într-un „război al cerealelor

ACTUALIZARE 19:48 Rusia a decis în mod intenționat să transforme războiul împotriva Ucrainei într-un război al cerealelor, a spus ministrul german de externe Annalena Baerbock, după reuniunea miniștrilor de externe ai G7 din Germania, relatează CNN.

Citiți și: Rusia, acuzată că provoacă un „război al cerealelor”. Rolul pe care l-ar putea avea România în soluţionarea lui

Acțiunile Rusiei împiedică livrările, ceea ce duce la o creștere uriașă a prețurilor, nu numai în țara noastră, ci în întreaga lume, și la amenințarea foametei”, a spus Baerbock.

Nu trebuie să fim naivi. Acestea nu sunt pagube colaterale. Este un instrument ales în mod deliberat într-un război hibrid care se duce acum”, a adăugat ea.

Rusia pregătește terenul propice pentru noi crize, pentru a slăbi în mod deliberat coeziunea internațională împotriva invaziei Rusiei. Foamete, instabilitate, insecuritate energetică, erodarea valorilor democratice și a drepturilor omului” sunt provocate de agresiunea rusă asupra Ucrainei, a spus Baerbock.

Citiți și: Zaharova o atacă pe Baerbock: Ministrul german de Externe fie dă dovadă de prostie, fie induce în eroare opinia publică 

Roman Abramovici a încercat să-și vândă vila de 10 milioane de euro din Portugalia. Autoritățile au blocat tranzacția

ACTUALIZARE 19:46 Portugalia a blocat vânzarea unei vile de 10 milioane de euro a miliardarului rus Roman Abramovici, relatează ziarul Publico, citat de The Guardian.

Documentele de proprietate pentru vila din stațiunea de lux Quinta do Lago din Algarve au fost înghețate pe 25 martie, astfel încât aceasta nu-și poate schimba proprietarul, la cererea ministerului de Externe, potrivit publicației.

Fostul proprietar al clubului Chelsea, aflat pe lista sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, a încercat să vândă proprietatea cu 15 zile înainte ca Rusia să înceapă invazia în Ucraina, prin intermediul firmei Millhouse Views LLC din Delaware, deținută de holdingul său de investiții.

Cea mai mare bancă din Portugalia, Caixa Geral de Depositos, a alertat autoritățile, potrivit publicației. Banca a refuzat să comenteze, iar purtătorul de cuvânt al lui Abramovici nu a răspuns la apelurile telefonice și mesajele jurnaliştilor.

Turcia a oferit evacuarea pe mare a combatanţilor ucraineni răniţi

ACTUALIZARE 19:45 Turcia a propus evacuarea pe mare a combatanţilor ucraineni răniţi adăpostiți în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Erdogan.

Ibrahim Kalin a declarat pentru Reuters că a discutat personal propunerea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, în urmă cu două săptămâni, şi că aceasta rămâne pe masă, deşi Moscova nu a fost de acord cu ea, potrivit Agerpres.

Conform planului, oamenii evacuaţi din vasta uzină siderurgică Azovstal vor fi duşi pe uscat în portul Berdiansk, care, la fel ca şi Mariupol, se află la Marea Azov, iar o navă turcească îi va duce prin Marea Neagră la Istanbul, a spus el.

Dacă se poate face în acest fel, suntem fericiţi să o facem. Suntem pregătiţi. De fapt, nava noastră este pregătită să plece şi să aducă soldaţii răniţi şi alţi civili în Turcia”, a spus Kalin, care este principalul consilier de politică externă al lui Erdogan.

Ucraina şi Rusia nu au comentat imediat posibilitatea unei evacuări pe mare.

Secretul succesului ucrainean: o aplicație considerată un fel de ridesharing pentru tunuri

ACTUALIZARE 19:00 De la începutul războiului, Ucraina ar fi ucis si capturat aproape 27 de mii de soldați ruși și ar fi distrus 1.200 de tancuri. Multe dintre aceste pierderi au fost cauzate de artilerie, supranumită „regina războiului”. Rețelele sociale sunt pline de filmări cu bombardamente ucrainene asupra pozițiilor ruse. Chiar și experții militari s-au mirat de precizia atacurilor de artilerie. Succesul se datorează unui software ucrainean, rețelei Starlink și ingeniozității apărătorilor care folosesc toate informațiile la care au acces. Iar artileria poate deveni și mai periculoasă pentru ruși, deoarece Ucraina folosește deja arme occidentale, create pentru câmpul de luptă digital.

Familiile soldaților de la Azovstal îi cer ajutorul președintelui Chinei

ACTUALIZARE 17:18 Familiile militarilor ucraineni blocați în interiorul fabricii de oțel Azovstal din Mariupol au făcut un apel disperat la președintele Chinei, Xi Jinping, cerându-i să acționeze ca mediator pentru a-i scoată pe soldați de acolo. În urmă cu câteva zile, au făcut un apel similar la președintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează CNN.

În timpul unei conferințe de presă, familiile, care au contact limitat cu cei dragi, spun că timpul se scurge pentru soldații nu mai au aproape deloc mâncare și nici medicamente.

Tania Vicinik, care l-a văzut ultima dată pe fiul ei de 21 de ani, Artem, în februarie, a spus că se roagă pentru un miracol.

„Este iadul acolo, ei sunt într-un iad adevărat”, a spus Vicinik, cu ochii plini de lacrimi.

Merită să stea la suprafață și să vadă soarele”, a adăugat ea.

Oficial din Harkov: Ucraina lansează o contraofensivă la Izium

ACTUALIZARE 16:35 Forțele ucrainene au lansat o contraofensivă la Izium, a spus Oleg Sinegubov, șeful Administrației Militare Regionale Harkov, citat de BBC.

Într-un clip postat pe Telegram, el a mai spus că forțele ruse se retrag în anumite direcții.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei nu a confirmat declarația.

Rusia a preluat controlul orașului Izium la 1 aprilie.

Maxim Strelnik, un oficial din consiliul orașului Izium, a declarat pentru BBC că aproximativ 80% din oraș a fost distrus. Între 10.000 și 15.000 de civili se mai află în Izium, potrivit estimărilor lui.

Putin i-a spus lui Niinisto că renunțarea Finlandei la neutralitate și aderarea la NATO ar fi „o greșeală”

ACTUALIZARE 16:15 Președintele rus Vladimir Putin i-a spus sâmbătă omologul său finlandez Sauli Niinisto că renunțarea la neutralitate și aderarea la NATO ar fi „o greșeală” care ar putea afecta relațiile dintre cele două țări, relatează Reuters, citând un comunicat al Kremlinului.

Cei doi președinți au vorbit la telefon, la două zile după ce Finlanda și-a declarat intenția de a se alătura alianței occidentale. Moscova a descris acest lucru drept pe o amenințare de securitate care va necesita un răspuns, dar nu a precizat care va fi acesta.

„Vladimir Putin a subliniat că abandonarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală, deoarece nu există amenințări la adresa securității Finlandei. O astfel de schimbare a politicii externe a țării poate avea un impact negativ asupra relațiilor ruso-finlandeze”, potrivit comunicatului de la Kremlin.

Moscova a mai spus că discția telefonică a fost un „schimb de opinii franc”, ceea ce este, de obicei, un eufemism diplomatic pentru o conversație dificilă, relatează Reuters.

G7 spune că „nu va recunoaște niciodată” granițele pe care Rusia încearcă să le schimbe

ACTUALIZARE 16:13 Miniștrii de externe ai G7, grupul celor mai bogate țări ale lumii, au spus sâmbătă într-o declarație comună că „nu vor recunoaște niciodată granițele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin agresiune militară” împotriva Ucrainei, adăugând că G7 respinge „orice noțiune de sferă de influență și folosirea forței”, potrivit CNN.

Grupul a mai cerut Chinei „să nu ofere asistență Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, să nu submineze sancțiunile impuse Rusiei pentru atacul său împotriva suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, să nu justifice acțiunea Rusiei în Ucraina și să renunțe la manipularea informațiilor, dezinformare și alte mijloace pentru a legitima agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.”

După trei zile de discuții în Germania, miniștrii de externe ai G7 și-au exprimat „solidaritatea și sprijinul față de Ucraina, deoarece aceasta se apără împotriva războiului nejustificat, neprovocat și ilegal al Rusiei”.

Președintele Finlandei l-a sunat pe Putin să-i spună că țara sa va adera la NATO

ACTUALIZARE 16:10 Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, l-a sunat sâmbătă pe Vladimir Putin și i-a spus că țara sa va cere aderarea la NATO în zilele următoare, potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale de la Helsinki.

Peședintele Niinistöo i-a transmis lui Vladimir Putin cât de fundamental au alterat climatul de securitate al Finlandei cererile Rusiei de la finele lui 2021 ca țările să nu se alăture NATO și invadarea masivă a Ucrainei. Președintele Niinisto a anunțat că Finlanda va decide în zilele următoare să ceară să devină stat membru NATO, potrivit comunicatului.

Sauli Niinisto a mai notat că i-a spus președintelui Putin la prima lor întâlnire din 2012 că fiecare națiune independentă își maximizează securitatea. Și acest lucru se întâmplă acum. Alăturându-se NATO, Finlanda își întărește securitate și își asumă responsailități.

Primarul Harkovului: Rușii s-au retras spre graniță

ACTUALIZARE 14:35 Primarul Harkovului, Igor Terehov, a declarat pentru BBC că rușii s-au retras din zona orașului înspre granița dintre Ucraina și Rusia.

„Rușii au bombardat în continuu Harkovul, pentru că se aflau foarte aproape de oraș. Datorită eforturilor forțelor teritoriale din Harkov și ale armatei ucrainene, rușii s-au retras la distanță de Harkov, în direcția graniței cu Rusia”, a declarat primarul, potrivit BBC.

„Acum e liniște în Harkov, iar oamenii încep să se întoarcă în oraș. Furnizăm apă, gaze și curent electric tuturor cetățenilor. Din păcate, multe clădiri rezidențiale sunt distruse sau avariate. Vom avea mult de reconstruit pe vitor”, a descris Terehov situația din oraș.

„Nu au mai fost bombaramente în oraș de cinci zile. A fost o singură încercare a rușilor de a lovi orașul cu o rachetă lângă aeroportul din Harkov, dar racheta a fost interceptată de apărarea antiaeriană ucraineană”, a mai precizat el.

Daily Life in Kharkiv, Ukraine - 12 May 2022
Urmele trecerii rușilor prin Harkov. Foto: Profimedia

Noi încercări de evacuări de la Azovstal

ACTUALIZARE 13:20 Autoritățile ucrainene fac eforturi pentru evacuarea a 60 de oameni de la combinatul siderurgic Azovstal - cei mai grav răniți, dar și personal medical -, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Veresciuk, la un post local, preluat de Guardian.

Potrivit Reuters, mulți dintre cei care se află în continuare în combinat sunt luptători din Regimentul Azov. Comandantul adjunct al regimentului, Sviatoslav Palamar, spusese că vor continua să reziste cât timp vor putea.

„Inamicul nostru, sprijinit de aviație și artilerie, continuă să atace. Continuă asaltul asupra pozițiilor noastre, dar și noi continuăm să-i respingem”, a declarat Palomar.

Șeful informațiilor militare din Ucraina: Războiul se va încheia până la sfârșitul anului

ACTUALIZARE 10:25 Războiul cu Rusia va atinge un punct de cotitură până la jumătates lui august și se va încheia până la sfârșitul anului, spune șeful Direcției de informații militare a Ucrainei, potrivit Guardian, care preia Sky News.

„Punctul de cotitură va fi în a doua jumătate a lunii august. Majoritatea confruntărilor directe se vor termina până la sfârșitul anului. Ca rezultat, ne vom întări puterea în toate teritoriile pe care le-am pierdut, inclusiv în Donbas și Crimeea”, a declarat generalul maior Kirilo Budanov pentru Sky News.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a mai spus că Rusia a suferit pierderi imense și că acest lucru nu îl surprinde, având în vedere că puterea Rusiei este un „mit”. 

„Europa vede Rusia ca pe o mare amenințare. Îi este teamă de agresivitatea ei. Noi ne luptăm de opt ani cu Rusia și putem spune că puterea Rusiei, căreia i se face atâta publicitate, este un mit. Nu e atât de puternică. E o hoardă de oameni înarmați”, a afirmat generalul Budanov.

El a mai arătat că forțele ruse care atacă în nord-estul Harkovului au fost împinse înapoi până aproape de granița Rusiei și că eșecul de a traversa râul Siverski Doneț zilele trecute s-a soldat cu „pierderi grele”.

„Pot confirma că au suferit pierderi grele în materie de trupe și armament și pot spune că în momentul în i-am lovit cu artileria multe echipaje și-au abandonat echiapmentul.”

Budanov a mai adăugat că înfrângerea Rusiei în Ucraina va duce la înlăturarea președintelui Vladimir Putin și că o lovitură de stat împotriva lui se pregătește deja.

„Mișcarea a început deja și este imposibil de oprit”, a spus Budanov, fără să aducă vreo dovadă în acest sens.

Mai mult, Putin este „într-o stare fizică și psihică proastă și este foarte bolnav”. Zvonuri despre starea proastă de sănătate a preledibtelui circulă în ultima vreme, însă ele nu au putut fi confirmate din surse independente.

Vicepreşedinta Dumei de Stat, vizită la Herson

United Russia party members lay flowers at Moscow's Tomb of Unknown Soldier
Vicepreședinta Dumei de Stat, Anna Kuznețova. Foto: Profimedia

ACTUALIZARE 8:44 Anna Kuzneţova, vicepreşedintă a Dumei de Stat - camera inferioară a parlamentului Rusiei - a vizitat regiunea ucraineană Herson, aflată sub ocupaţie rusă, informează sâmbătă agenţia de presă RIA, fără a preciza când a avut loc evenimentul, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Deputata a discutat despre necesităţile de asistenţă socială şi medicală ale populaţiei locale, aprovizionarea cu alimente şi produse pentru copii, arată sursa citată.

„Suntem gata să acordăm orice fel de asistenţă”, a spus Kuzneţova, mamă a şapte copii, căsătorită cu un preot ortodox.

Reuters reaminteşte că au mai existat câteva ştiri confirmate despre vizite ale unor înalţi oficiali ruşi în zone ocupate din Ucraina, de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie.

Rusia a anunţat în aprilie că deţine controlul asupra întregii regiuni Herson, care ar putea fi anexată. Kremlinul afirmă că populaţia va fi cea care decide dacă doreşte aderarea la Rusia; au avut loc şi câteva proteste locale împotriva ocupaţiei ruse. Oraşul Herson este un port important la Marea Neagră, iar regiunea constituie o parte a legăturii terestre între peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Tren frigorific plin cu cadavre de soldați ruși

ACTUALIZARE 8:34 Un tren plin cu cadavre ale militarilor ruși omorâți în Ucraina a fost lăsat în urmă de trupele lui Putin care s-au retras din regiunea Kievului, pe care nu au reușit să o cucerească. Un colonel ucrainean a spus că Moscova a refuzat să-și revendice propriii morți, asta în condițiile în care Ucraina susține că a ucis peste 25.000 de mii de soldați, iar Rusia a recunoscut doar aproximativ 1.300 de morți.

profimedia-tren rusi morti 7
Tren plin cu cadavre „nerevendicate”, lăsate în urmă de trupele ruse care s-au retras din regiunea Kievului. Foto: Profimedia Images

De ce Suedia și Finlanda nu sunt deja în NATO (analiză)

ACTUALIZARE 8:25 Finlanda și Suedia ar putea în zilele următoare să ceară aderarea la NATO, alianța militară de 30 de state, ceea ce ar pune capăt mai multor decenii de neutralitate, o decizie crucială provocată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Iată care sunt evenimentele care au dus la această decizie și consecințele ei istorice, potrivit unei analize The Guardian.

Ruşii au suferit pierderi grele după 3 încercări eşuate de forţare a unui râu strategic

ACTUALIZARE 8:20 Trupele Moscovei au înregistrat pierderi grele în ultimele trei zile în regiunea Donbas din Ucraina: un batalion al armatei ruse şi-a pierdut aproape în întregime toate blindatele din dotare, după trei încercări eşuate de forţare a râului Severski Doneţ din Lugansk, cu scopul de a încercui trupele Kievului din zona oraşului Severodoneţk, a declarat pentru BBC un oficial al armatei ucrainene.

Zelenski: Ucraina „nu va abandona pe nimeni inamicului”

Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri noapte, în mesajul său zilnic către poporul ucrainean, că forțele armate au eliberat vineri încă șase așezări de sub ocupația rusă, totalul localităților recâștigate fiind de 1.015.

„Până astăzi, 1.015 localități au fost dez-ocupate, ceea ce înseamnă încă șase în ultimele 24 de ore”, a spus președintele ucrainean.

Nu este clar cât teritoriu ocupă aceste așezări, scrie CNN.

”Vom relua furnizarea de electricitate, apă, comunicații, transport, servicii sociale în aceste localități”, a mai spus Zelenski, adăugând că „eliberarea graduală a regiunii Harkov” demonstrează că Ucraina „nu va abandona pe nimeni inamicului”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Deputată ucraineană: „Pierdem mult mai mulți oameni acum decât la începutul războiului”

Oleksandra Ustinova, deputată ucraineană aflată într-un turneu în Statele Unite, a cerut mai multe sisteme antiaeriene și avioane de luptă pentru Ucraina, spunând că situația pe front este „mult mai rea” decât la începutul războiului.

„Este un iad” pe front acum, le-a spus Oleksandra Ustinova reporterilor de la Washington Friday, potrivit CNN.

„Pierdem mult mai mulți oameni acum decât la începutul războiului”, a mai arătat ea.

Deputata a mai afirmat că Ucraina nu mai are nevoie de avioane MiG, pentru că „războiul s-a schimbat”. În schimb, ea spune că Ucraina are nevoie de lansatoare multiple de rachete (MLRS), obuziere autopropulsate Paladin și avioane de luptă F-16, pentru a putea ține piept Rusiei, și a făcut apel la SUA să antreneze piloții ucraineni pentru a le folosi.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aceasta este super Dacia Duster Soul of Dakar. Mașina unicat a românilor care cucerește șoselele lumii
Digi FM
Fiica lui CRBL, supărată că tatăl ei și-a făcut o relație cu o femeie mult mai tânără: "Nu ți-e teamă că te...
Pro FM
Jennifer Lopez a pus pe ea cea mai scurtă fustă din dulap și a asortat-o cu cizme peste genunchi. 55 de ani...
Film Now
Mama lui Chuck Norris a murit la 103 ani. Imagini și mesaj de suflet din partea actorului: "Râsul ei umplea...
Adevarul
Numărul bărbaților sub 40 de ani care suferă AVC-uri crește. Experții dezvăluie motivul alarmant
Newsweek
Care pensionari primesc pensia pe card în decembrie mai devreme? Cine va lua mai puțini bani?
Digi FM
Traian Băsescu, după anularea alegerilor prezidențiale: ”Până de curând ne certam pe cine să votăm. Acum nu...
Digi World
Cum a ajuns apa pe Terra? Cea mai nouă teorie a cercetătorilor
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Un ofițer de poliție seamănă leit cu Dwayne Johnson. Reacția lui „The Rock”, după ce a văzut imaginile...
UTV
Ce parere are mama Olgai Gutan despre noul ei iubit, CRBL. „Un barbat de 46 de ani, divortat si cu un copil...