Live Text Război în Ucraina. Ucrainenii acuză un atac cu fosfor la Azovstal și spun că Rusia a suferit „pierderi importante”

Data actualizării: Data publicării:
azovstal bombardat, explozii
Atac asupra combinatului Azovstal. Ucrainenii acuză că rușii folosesc bombe cu fosfor. Sursă foto: captură Telegram
Din articol
Severodonțek. Rușii au bombardat spitalul, o școală și case ale civililor, susține un oficial ucrainean Podoliak: Pentru victorie e nevoie de embargo asupra petrolului, tancuri, avioane și artilerie Ucraina spune că Rusia a suferit „pierderi importante” Înregistrare a comunicațiilor rușilor, după ce crucișătorul Moskva a fost lovit de ucraineni Premierul Suediei: Aderarea la NATO nu este o mișcare împotriva Rusiei Mircea Geoană: Ofensiva Rusiei stagnează în sudul și estul Ucrainei Oficial din Harkov: Civili răniţi de militarii ruşi, duşi împotriva voinţei lor în Rusia Președintele Finlandei povestește cum s-a desfășurat discuția cu Putin despre NATO Peste 660 de persoane au fost ucise în regiunea Harkov de la începutul invaziei ruse Aurescu a discutat cu Blinken despre exportul cerealelor ucrainene prin România Vicepremierul ucrainean: NATO a învățat din greșeli. Sperăm că și cererea de aderare a Ucrainei va fi luată repede în considerare După Finlanda, și Suedia se pregătește să ceară aderarea la NATO Aurescu: Prioritatea principală a României, consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic Finlanda va depune oficial cerere de aderare la NATO Întâlnire Kuleba-Blinken: „Mai multe arme sunt în drum spre Ucraina” „Ocupanții au folosit pentru prima dată bombe incendiare” Germania, pregătită pentru o aderarea rapidă a Finlandei și Suediei Serviciile de informații britanice: Rusia a suferit probabil pierderi de o treime din forțele combatante Aurescu: România sprijină aderarea rapidă a Finlandei și Suediei Atac cu rachetă la Liov Lavrov: Vorbiți cu papagalii! Rușii se regrupează în estul Ucrainei Un general rus a adus în Ucraina ororile comise în Siria Va ataca Putin NATO? Garry Kasparov: Indiferent ce va face, își va înrăutăți situația Agenții ruși „cred că Putin este bolnav în faza terminală”

Ofensiva rusă continuă în estul Ucrainei, în ciuda pierderilor suferite, anunță Statul General al armatei ucrainene în a 81-a zi a războiului. Unitățile rusești se regrupează în anumite zone, pentru refacerea forțelor și realimentare, iar la Liov s-a înregistrat un atac cu rachetă. Ucrainenii susțin că au respins 12 atacuri în regiunile Donețk și Lugansk în ultimele 24 de ore. Potrivit evaluărilor serviciului britanic de informații militare, Rusia a pierdut până acum o treime din forțele combatante pe care le-a desfășurat în februarie și este puţin probabil să-şi accelereze ritmul de avansare în următoarea lună.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Tanc rusesc distrus la Harkov. Foto: Profimedia
Tanc rusesc distrus la Harkov. Foto: Profimedia

Severodonțek. Rușii au bombardat spitalul, o școală și case ale civililor, susține un oficial ucrainean

ACTUALIZARE 23.59 Forțele ruse au tras duminică asupra spitalului din Severodonețk, spune Serhi Haidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk, pe contul său oficial de Telegram.

Nouă civili au fost răniți și au primit îngrijiri medicale la spital, care a continuat să funcționeze și în timpul bombardamentelor, a precizat oficialul.

„În cursul zilei trecute, orcii (termen peiorativ pe care ucrainenii îl folosesc pentru trupele rusești - n.r.) au efectuat 11 atacuri de artilerie asupra Severodonețk”, a spus Haidai. Rușii au bombardat case, o uzină chimică, o școală și un spital, a susține șeful administrației militare regionale.

Podoliak: Pentru victorie e nevoie de embargo asupra petrolului, tancuri, avioane și artilerie

ACTUALIZARE 22.55 Ucraina are nevoie de armament greu din Occident și de un „embargo real asupra petrolului” rusesc pentru a învinge Rusia până la sfârșitul anului, a spus consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

„Ucraina nu este interesată de un război prelungit cu Rusia, la fel cum întreaga lume nu e interesată. Nu putem învinge luna în această lună, dar o putem face anul acesta”, a spus Podoliak, potrivit BBC.

„Rețeta victoriei este simplă: embargo real asupra petrolului + tancuri, avioane și artilerie. Să punem capăt războiului împreună”, a scris el pe Twitter.

Ucraina spune că Rusia a suferit „pierderi importante”

ACTUALIZARE 22.23 Armata ucraineană spune că trupele ruse „au suferit pierderi semnificative de oameni și echipamente” în timp ce încearcă să avanseze spre vest, până la granițele regiunilor Lugansk și Donețk, potrivit unui purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate.

„În unele zone, personalul unităților ruse este mai mic de 20%”, a spus acesta, potrivit CNN.

„În direcția Popasna, din cauza pierderilor mari și a incapacității de a acționa independent, trupele aeriene ale forțelor armate ale Federației Ruse fac echipă cu reprezentanții companiilor militare private ruse pentru acțiuni ulterioare”, a mai spus Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al Statului Major.

Înregistrare a comunicațiilor rușilor, după ce crucișătorul Moskva a fost lovit de ucraineni

ACTUALIZARE 21.08 O primă înregistrare a comunicațiilor radio între pozițiile ruse, după ce nava amiral a rușilor de pe Marea Neagră, crucișătorul Moskva, a fost lovit de rachete ucrainene, a fost făcută publică. Înregistrarea confirmă că două rachete ucrainene Neptun au lovit nava de război.

Premierul Suediei: Aderarea la NATO nu este o mișcare împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 21.06 Premierul Suediei, Magdalena Andersson, spune că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu este împotriva Rusiei”, relatează BBC.

Magdalena Andersson a anunțat că partidul său, aflat la guvernare, speră să sincronizeze cât mai mult posibil cererea de aderare a Suediei cu cea a Finlandei.

Premierul a declarat că va merge în Parlament cu scopul de a obține sprijin pentru o cerere de aderare la NATO.

Mircea Geoană: Ofensiva Rusiei stagnează în sudul și estul Ucrainei

ACTUALIZARE 21.05 Federația Rusă stagnează în ofensiva sa din sudul și estul Ucrainei, a spus duminică secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. El a adăugat că Ucraina poate câștiga războiul declanșat de Moscova.

În această etapă a războiului putem constata că Federaţia Rusă stagnează în ofensiva sa din sudul şi din estul Ucrainei. Vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere militar, financiar şi umanitar. Ucraina poate câştiga acest război, iar acest lucru este datorat atât bravurii, eroismului şi capacităţii de luptă şi rezilienţei poporului ucrainean, dar şi a sprijinului constant de ani de zile pe care NATO şi ţări din NATO l-au acordat acestui partener foarte important”, a spus Mircea Geoană.

El a condus reuniunea miniștrilor de Externe din NATO, desfășurată la Berlin.

Oficial din Harkov: Civili răniţi de militarii ruşi, duşi împotriva voinţei lor în Rusia

ACTUALIZARE 19.48 PMai mulţi cetăţeni ucraineni care au fost răniţi de armata rusă după ocuparea unor raioane din regiunea Harkov au fost preluaţi de militarii ruşi şi duşi pe teritoriul Federaţiei Ruse, a spus şeful Departamentului Comunicaţii al Poliţiei Regiunii Harkov, Olena Baranik.

Oficialul Poliţiei din Harkov spune că există informaţii potrivit cărora persoanele rănite ar fi încercat să plece din localitatea Vilkhivka spre spitale din Harkov, însă nu au putut trece de posturile de control ale militarilor ruşi, potrivit Agerpres.

Doi oameni au fost răniţi. Au încercat să îi ducă la spitalul din Harkov pentru a primi îngrijiri medicale, însă la un punct de control rusesc nu li s-a permis să plece şi martorii ne-au comunicat că momentan se află în Federaţia Rusă, fără acte, pentru că buletinele lor au fost reţinute la punctul de control rusesc”, a spus Baranik.

Aceasta susţine că, în Vilkhivka, alte trei persoane au fost împuşcate de soldaţii aflaţi pe un tanc al armatei ruse. Ulterior, aceste persoane au fost îngropate în curţile caselor.

Referindu-se la atrocităţile comise de militarii ruşi, reprezentanta Poliţiei din Harkov susţine că în localitatea Husarivka trei persoane, dintre care un copil, au fost arse de vii şi aruncate în beci.

Cu spaimă ne gândim la numărul victimelor pe care le-am putea găsit după eliberarea localităţilor Izium, Kupeansk şi alte raioane. Nu dispunem de informaţii despre ce se întâmplă acolo. În localitatea Husarivka am avut un caz. Acolo în beci au găsit corpurile a trei persoane, dintre care un copil de 14 ani. Aceşti oameni au fost arşi. Expertiza a demonstrat că au fost arşi de vii”, a spus Baranik.

Președintele Finlandei povestește cum s-a desfășurat discuția cu Putin despre NATO

ACTUALIZARE 19.31 Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a povestit la CNN cum s-a desfășurat discuția telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, în care l-a anunțat că țara sa va trimite o cerere de aderare la NATO. El a spus că liderul de la Kremlin a fost „calm”.

Adevărul e că am fost surprins că a primit vestea atât de calm. Dar în politica de securitate, în special când e vorba despre Rusia, trebuie să fim tot timpul atenți, indiferent ce a spus Putin”, a povestit Niinisto.

Dar deocamdată se pare că nu vor apărea probleme imediate”, a adăugat el.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Putin i-a spus sâmbătă lui Niinisto că renunțarea la neutralitate și aderarea la NATO ar fi „o greșeală” care ar putea afecta relațiile dintre cele două țări.

Peste 660 de persoane au fost ucise în regiunea Harkov de la începutul invaziei ruse

ACTUALIZARE 19.30 Peste 660 de persoane au fost ucise, de la începutul războiului, de forţele ruse în regiunea Harkov din Nord-Estul Ucrainei, a spus şeful Departamentului Comunicaţii al Poliţiei Regiunii Harkov, Olena Baranik.

Din cele 668 de victime, 29 sunt copii. Cele mai multe victime au fost înregistrate în localităţile care s-au aflat, până de curând, sub ocupaţia armatei ruse, potrivit Agerpres.

Noi doar documentăm crimele, după care toate materialele sunt preluate de serviciul secret al Ucrainei sau de Procuratură. Ei deschid dosare penale. Ultima locaţie unde am lucrat cu angajaţii Poliţiei este Vilhivka, care a fost eliberată şi noi am cadavre îngropate în curţile caselor. Au fost trei oameni care au fost împuşcaţi dintr-un tanc rusesc, lucruri pe care ni le-au comunicat martorii oculari, oameni care au reuşit să supravieţuiască, a spus Baranik.

Oraşul Harkov, al doilea ca mărime al Ucrainei, are o populaţie de aproximativ 1,5 milioane de persoane, dar după declanşarea războiului, aproximativ un milion ar fi părăsit localitatea.

Mulţi dintre refugiaţi intenţionează să revină acasă, după ce ofensiva armatei ucraineană a reuşit să împingă forţele ruse la peste 40 de kilometri de Harkov. Cu toate acestea, autorităţile atrag atenţia că, deocamdată, nu este cazul ca populaţia să revină la domiciliu.

Aurescu a discutat cu Blinken despre exportul cerealelor ucrainene prin România

ACTUALIZARE 18.48 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu omologul său american Antony Blinken la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din NATO. Cei doi au discutat despre planurile de sprijin pentru economia Ucrainei, afectată de invazia Rusiei.

Am discutat pe scurt cu secretarul de stat Blinken despre eforturile și planurile României de a sprijini economia Ucrainei, prin facilitarea exportului/transferului de cereale prin porturile Galați și Constanța, și posibile acțiuni internaționale comune în acest sens, pentru a contribul la securitatea alimentară globală”, a scris Aurescu pe Twitter.

Vicepremierul ucrainean: NATO a învățat din greșeli. Sperăm că și cererea de aderare a Ucrainei va fi luată repede în considerare

ACTUALIZARE 18.45  Vicepremierul Ucrainei, Olga Stefanișina, a spus că speră ca și cererea Ucrainei de a adera la NATO să fie luată în considerare rapid, atunci când aceasta va fi trimisă, așa cum se întâmplă în cazul Finlandei și Suediei, potrivit CNN.

Vom vedea acum, cu poziția Suediei și Finlandei care au decis să solicite aderarea la NATO și cu răspunsul aliaților, că această cerere va fi luată în considerare și va fi îndeplinită imediat”, a spus ea.

Este cât se poate de evident că NATO a învățat din greșelile politice din 2008, când a făcut promisiuni, fără a trece la decizii și aderare, ceea ce a dus practic la trei războaie, dintre care două au loc acum pe teritoriul ucrainean”, a continuat Stefanișina.

Sperăm ca, atunci când va fi vorba să ia în considerare cererea ucraineană, acest lucru se va întâmpla mult mai repede”, a adăugat ea.

După Finlanda, și Suedia se pregătește să ceară aderarea la NATO

ACTUALIZARE 16.05 Partidul social-democrat din Suedia, aflat la guvernare, este așteptat să se pronunțe în favoarea aderării țării la NATO, deschizând calea pentru o cerere în perioada imediat următoare. Finlanda a anunțat oficial că va cere integrarea în alianță, abandonând astfel politica de nealiniere militară, reatează Reuters.

Aderarea la NATO era o perspectivă îndepărtată în urmă cu doar câteva luni, dar atacul Rusiei asupra Ucrainei a determinat atât Suedia, cât și Finlanda să-și regândească nevoile de securitate și să caute siguranța într-o alianță.

Războiul din Ucraina, pe care Moscova îl numește „operațiune militară specială”, dar care a ucis deja mii de oameni și a strămutat milioane de ucraineni, a schimbat politicile de securitate pe termen lung și a alimentat un val de sprijin public pentru aderarea la NATO în ambele țări.

Aurescu: Prioritatea principală a României, consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic

ACTUALIZARE 16.005 Prioritatea principală a României este consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, a spus ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Aurescu a adăugat, înaintea reuniunii informale a miniştrilor de Externe din statele membre NATO desfăşurată la Berlin, că va fi discutată situaţia din Ucraina şi impactul acesteia asupra securităţii euroatlantice în ansamblu, relatează Agerpres.

Parametrii arhitecturii de securitate din Europa şi spaţiul euroatlantic au fost afectaţi de războiul ilegal pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei, iar datoria noastră este, pe de o parte, să consolidăm securitatea euroatlantică şi, pe de altă parte, să asigurăm respectarea ordinii internaţionale bazate pe norme. Pentru România, prioritatea principală este consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, mai ales în sud, la Marea Neagră, unde se află România. Şi aceasta este o chestiune foarte importantă care va fi decisă la Summitul de la Madrid, a spus ministrul.

Finlanda va depune oficial cerere de aderare la NATO

ACTUALIZARE 13.35 Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a anunțat astăzi că țara sa va depune oficial cerere de aderare la NATO.

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a declarat preşedintele Sauli Niinisto duminică, în timpul unei conferinţe de presă.

Sâmbătă, președintele Sauli Niinisto l-a sunat pe Vladimir Putin și i-a spus că țara sa va cere aderarea la NATO în zilele următoare, lucru care a atras un răspuns nemulțumit din partea Moscovei.

Întâlnire Kuleba-Blinken: „Mai multe arme sunt în drum spre Ucraina”

ACTUALIZARE 13.11 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunțat duminică, în urma unei întrevederi cu secretarul de stat american Antony Blinken, la Berlin, că „mai multe arme şi mai multe ajutoare sunt în drum spre Ucraina”.

„Am convenit să conclucrăm îndeaproape pentru a ne asigura că exporturile de produse alimentare din Ucraina ajung la consumatori în Africa şi Asia. Le suntem recunoscători secretarului de stat Blinken şi SUA pentru leadershipul şi sprijinul lor neclintit”, a scris Dmitro Kuleba într-un mesaj pe Twitter.

„Ocupanții au folosit pentru prima dată bombe incendiare”

ACTUALIZARE 12.38 Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision.

„Iadul a venit pe pământ. La Azovstal”, a scris Petro Andriuşcenko, consilier local în Mariupol, pe Telegram. El a postat o înregistrare video cu atacul, în care se poate vedea şi un foc de artilerie, însă înregistrarea nu a putut fi verificată din sursă independentă, scrie Agerpres, preluând dpa.

„Ieri, ocupanții au folosit pentru prima dată bombe incendiare sau cu fosfor împotriva Apărătorilor Mariupolului (concluzia o vom lăsa specialiștilor). Ocupanții înșiși susțin că au fost folosite obuze incendiare 9M22C cu straturi de termită. Temperatura de ardere este de aproximativ 2 - 2,5 mii de grade Celsius. Este aproape imposibil să opriți arderea”, a scris Petro Andriuşcenko în mesajul său pe Telegram.

Bombele cu fosfor sunt bombe incendiare, care se aprind la contactul cu oxigenul şi provoacă pagube devastatoare. Utilizarea lor este interzisă de către legislaţia internaţională în zonele populate.

Andreuşcenko a mai postat imagini cu inscripţii de pe bombe şi care ar arăta că ele au fost lansate ca răspuns la câştigarea Eurovisionului de către Ucraina, concurs care s-a desfăşurat la Torino, în Italia.

Sursa imaginilor este neclară, însă pe ceea ce se presupune că sunt bombe se poate citi în rusă „Kalush, cum ai cerut! Pentru Azovstal” şi în engleză „Ajută Mariupol - Ajută Azovstal acum”, datat 14 mai.

Inscripţiile ar fi o referire la afirmaţiile solistului Orchestrei Kalush, care a lansat un apel de pe scena de la Torino, după ce a câştigat concursul.

bomba azovstal
Sursă foto: Petro Andriuşcenko / Telegram
bomba azovstal 123
Sursă foto: Petro Andriuşcenko / Telegram

Rusia a fost exclusă de la concursul Eurovision din cauza războiului declanşat asupra Ucrainei.

Potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk, în interiorul combinatului Azovstal mai sunt circa 1.000 de combatanţi, dintre care jumătate sunt răniţi, în timp ce surse ruseşti vorbesc despre circa 2.500 de combatanţi ucraineni şi mercenari străini. Ucraina a propus eliberarea unor prizonieri de război ruşi în schimbul răniţilor de la Azovstal.

Între timp, partidele care sprijină războiul Rusiei urmează să fie interzise în curând în Ucraina, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat o lege în acest sens votată la începutul lunii mai în parlament, potrivit site-ului web al Parlamentului Ucrainei. Scoaterea în afara legii vizează partidele care justifică sau neagă invazia rusă asupra Ucrainei, care a început în februarie.

Autorităţile ucrainene au blocat în martie activitatea a peste zece partide care se presupunea că aveau legături cu Rusia.

Noua lege urmează să intre în vigoare la o zi după publicarea sa oficială.

Germania, pregătită pentru o aderarea rapidă a Finlandei și Suediei

ACTUALIZARE 11.25 Germania a făcut toate pregătirile pentru un proces de ratificare rapid, în cazul în care Finlanda şi Suedia vor decide să-şi înainteze candidaturile pentru aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat duminică şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, subliniind totodată că ambele ţări au nevoie de garanţii de securitate, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„Germania a pregătit totul pentru un proces de ratificare rapid”, a declarat Annalena Baerbock în a doua zi reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO desfăşurată la Berlin, adăugând că miniştrii au convenit sâmbătă să nu existe o „zonă gri” între momentul în care cele două ţări şi-ar depune candidaturile şi momentul la care ele ar adera la organizaţie.

„Dacă ele decid să adere, ele pot adera repede... Trebuie să ne asigurăm că le vom oferi garanţii de securitate, nu trebuie să existe o perioadă de tranziţie, o zonă gri, când statutul lor este neclar”, a spus şefa diplomaţiei germane.

Annalena Baerbock s-a referit la perioada de ratificare, care poate dura un an, şi în timpul căreia cele două ţări nordice nu ar fi protejate de articolul 5 al NATO, care garantează că un atac asupra unuia dintre aliaţi constituie un atac asupra tuturor membrilor Alianţei Atlanticului de Nord.

Serviciile de informații britanice: Rusia a suferit probabil pierderi de o treime din forțele combatante

ACTUALIZARE 10.35 Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei „şi-a pierdut avântul şi este mult întârziată”, potrivit estimării de duminică a serviciului britanic de informaţii militare.

Britanicii arată că Rusia nu a reușit victorii majore și cuceriri de teritoriu în ultima lună. 

Mai mult, „Rusia a suferit probabil pierderi de o treime din forțele combatante pe care le-a desfășurat în februarie”, potrivit evaluării serviciului britanic.

„În condiţiile actuale, este puţin probabil ca Rusia să-şi accelereze semnificativ ritmul de avansare în următoarele 30 de zile”, a adăugat serviciul de informaţii al armatei britanice în buletinul său regulat asupra situaţiei din Ucraina publicat pe Twitter.

Armata rusă, care are angajate în Ucraina mai puţin de 100 de grupuri tactice la nivel de batalion (fiecare unitate de acest fel având, conform diferitelor surse, între 700 şi 1.000 de militari), îşi suplimentează forţele pentru a încerca să ocupe complet provinciile Doneţk şi Lugansk.

În acest timp, trupele ucrainene încearcă să le respingă pe cele ruse, să izoleze unităţile acestora şi să perturbe cu atacuri de artilerie ruta de aprovizionare a armatei ruse.

De asemenea, frontierele naturale create de râul Doneţ complică operaţiunile ambelor tabere. Acest râu şerpuit formează mlaştini şi câmpuri inundate. Ruşii au încercat fără succes şi cu preţul unor pierderi grele să amplaseze mai multe pontoane pentru a traversa râul în vederea încercuirii trupelor ucrainene. Imagini din satelit arată cel puţin trei astfel de pontoane distruse săptămâna aceasta de trupele ucrainene şi de asemenea tancuri şi alte vehicule militare ruse distruse acolo.

Având în vedere situaţia de pe teren, puţini se aşteaptă la vreun progres spectaculos a vreuneia dintre tabere în lunile următoare şi un război de uzură pare mai probabil.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Aurescu: România sprijină aderarea rapidă a Finlandei și Suediei

ACTUALIZARE 10.10 Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat sâmbătă, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele NATO, disponibilitatea României de a sprijini un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la alianța nord-atlantică.

Șeful diplomației de la București a arătat că aderarea celor două state va duce la o Alianță „mai puternică, manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată”.

Atac cu rachetă la Liov

ACTUALIZARE 9.10 Un atac cu rachetă a lovit duminică dimineaţă infrastructuri militare din regiunea Liov (Lvov) din vestul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regiunii, Maxim Kozitski, într-o postare pe aplicaţia Telegram.

„Deocamdată nu există informaţii despre persoane decedate sau rănite. Anvergura distrugerilor este în curs de clarificare”, a spus Kozitksi, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Potrivit Nexta, care îl citează pe guvernatorul Maxim Kozitski, nu sunt victime în rândul populației.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Lavrov: Vorbiți cu papagalii!

ACTUALIZARE 8.40 „Vorbiți cu papagalii”, aceasta a fost replica ministrului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, când mai mulți jurnaliști străini l-au rugat să le răspundă la câteva întrebări. S-a întâmplat în capitala Tadjikistanului, unde Serghei Lavrov a participat la o reuniune. Se pare că reprezentații presei străine nu au avut voie la conferința de după eveniment, așa că la ieșire l-au abordat pe șeful diplomației ruse.

Rușii se regrupează în estul Ucrainei

ACTUALIZARE 8.15 Aviația ucraineană continuă să atace pozițiile ruse și să ofere suport trupelor de la sol, afirmă Statul major al armatei în raportul zilnic, precizând că avioanele au reușit să distrugă un punct de comandă, 10 vehicule blindate și un depozit de personal.

Opt ținte aeriene au fost distruse de aviația și apărarea antiaeriană ucrainene în ultime zi: șapte drone Orlan-10 și un avion.

În total, în ultimele 24 de ore forțele ucrainene au respins 12 atacuri rusești în zona de est - Donețk și Lugansk -, distrugând 8 tancuri, 5 sistme de artilerie, 9 echipamente blindate de luptă și 5 vehicule.  

În ciuda pierderilor, rușii își continuă ofensiva pe mai multe direcții în estul Ucrainei. În regiunile Cernihiv și Sumî s-au înregistrat bombardamente și atacuri aeriene.  

În direcția Slobozanski, rușii se regrupează și își refac rezervele de muniție și combustibil pentru reluarea ofensivei.

Deși au suferit pierderi, rușii continuă să atace în direcțiile Limanski, Severodonețki, Avdiiv și Kurahiv.

În Mariupol, soldații de la Azovstal sunt blocați în continuare în subteranele complexului siderurgic.

Moralul trupelor ruse continuă să fie scăzut, afirmă pareta ucraineană.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un general rus a adus în Ucraina ororile comise în Siria

În urma unei analize a imaginilor din satelit în colaborare cu Centrul pentru Rezistență Informațională, CNN a identificat de unde au fost lansate munițiile cu dispersie asupra cartierelor rezidențiale din al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei la finalul lunii februarie.

Responsabil de aceste atacuri fără milă este același general care a provocat oroare în rândul civililor din orașul Alep în timpul luptelor dintre rebelii sirieni și forțele președintelui Bashar al-Assad, susținute de armata Rusiei.

Va ataca Putin NATO? Garry Kasparov: Indiferent ce va face, își va înrăutăți situația

Să-l combaţi pe Vladimir Putin şi ideile pe care le susţine este ca şi cum te-ai lupta cu o mafie. Sistemul intern pe care liderul de la Kremlin l-a creat este diferit faţă ce tot ce s-a văzut în Rusia până la el. Politica a fost mereu o preocupare pentru Garry Kasparov, ilustrul campion mondial de şah. Consideră că este datoria lui de rus să vorbească tot mai răspicat despre dictatura din ţara natală.

Adversarii trebuie mereu analizaţi, indiferent de domeniul de confruntare, iar Garry Kasparov este unul dintre puţinii care ştiu să îl citească în detaliu pe Putin. Într-un interviu pentru Digi24, Garry Kasparov a analizat psihologia ruşilor şi a explicat cum o manipulează membrii „Clubului Izborski”, adică elita propagandei profunde din Rusia.

Agenții ruși „cred că Putin este bolnav în faza terminală”

De câțiva ani se fac speculații cu privire la starea de sănătate a președintelui rus Vladimir Putin, însă ele s-au intensificat odată cu invazia din Ucraina.

Acum, revista New Lines spune că a obținut o înregistrare audio cu un oligarh apropiat de Kremlin care spune că președintele rus este „foarte bolnav de cancer de sânge”, fără să spună, însă, despre ce tip de cancer este vorba, potrivit Sky News.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri