Războiul din Ucraina şi minele care plutesc în derivă, în centrul discuţiilor dintre ţări riverane Mării Negre

Data actualizării: Data publicării:
mina plutind in marea neagra
O mină descoperită în apropiere de țărmul românesc al Mării Negre a fost distrusă prin explozie. Foto: Facebook / Forțele Navale Române

Miniştrii apărării din ţări riverane Mării Negre au discutat despre războiul din Ucraina, minele care plutesc în derivă şi securitatea regională, într-o videoconferinţă organizată joi, a declarat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat, citat de Reuters. Întâlnirea virtuală la care a participat și Vasile Dîncu a fost organizată de Turcia.

Cu această ocazie, miniştrii care au participat la reuniune au cerut o încetare imediată a focului în Ucraina, se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.

Această întâlnire în format de videoconferinţă a miniştrilor apărării din Turcia, Bulgaria, Georgia, Polonia, România şi Ucraina a avut loc la iniţiativa Ankarei, se afirmă în textul în care Ministerul turc al Apărării apreciază că discuţiile au fost „foarte eficiente”.

„În afară de problema minelor, a fost subliniată importanţa cooperării la Marea Neagră pentru pace, calm şi stabilitate”, a spus ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, după această reuniune.

De asemenea, miniştrii au discutat paşii posibil de făcut pentru atenuarea crizei umanitare şi despre ajutorul care ar urma să fie acordat Ucrainei, conform ministerului turc.

Ministrul român al Apărării „a prezentat evaluările recente privind situația de securitate generată de invazia brutală a Ucrainei de către Federația Rusă, acțiune ce a dus la creșterea amenințărilor din Marea Neagră, inclusiv prin restricționarea libertății de navigație, și la apariția unor pericole generate de minele maritime aflate în derivă”, se arată într-un comunicat al MApN.

Vasile Dîncu „a condamnat în termeni duri atrocitățile din Bucha și alte orașe ucrainene, menționând că uciderea deliberată a civililor trece dincolo de orice regulă a războiului. și a menționat că România consideră utilizarea diplomației drept o soluție încă viabilă pentru rezolvarea conflictului și a mulțumit, în acest context, Turciei pentru implicarea substanțială în procesul negocierilor de pace. Totodată, Vasile Dîncu a reiterat sprijinul țării noastre pentru integritatea și suveranitatea Ucrainei și a solicitat retragerea imediată și necondiționată a trupelor Federației Ruse”.

Totodată, oficialul român a transmis că țara noastră ”rămâne ferm angajată în oferirea de sprijin umanitar partenerului ucrainean prin gestionarea fluxului de refugiați și prin acțiunile desfășurate în cadrul Hub-ului umanitar de la Suceava”.

Echipe militare de scafandri din Turcia au detonat până în prezent trei mine plutitoare în Marea Neagră în trei cazuri distincte, în timp ce România a dezamorsat şi ea o mină rătăcită în apele sale în contextul războiului din Ucraina.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri