Războiul din Yemen: Forțele pro-guvern și rebelii houthi sunt de acord pentru un armistițiu de două luni

Data actualizării: Data publicării:
conflictul din yemen razboi soldati arma
Forţele proguvernamentale şi rebelii houthi au căzut de acord să respecte un armistițiu de două luni în conflictul din Yemen. Foto: Profimedia Images

Părţile beligerante în conflictul din Yemen în care se confruntă forţele proguvernamentale şi rebelii houthi din 2014, au convenit asupra unui armistiţiu de două luni începând de sâmbătă, cu posibilitatea prelungirii acestuia, a anunţat vineri ONU, transmite AFP.

Forţele pro-guvernamentale yemenite sunt susţinute de şapte ani de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită, în timp ce rebelii Houthi sunt susţinuţi de Iran, conform Agerpres.

Beligeranţii au răspuns pozitiv la propunerea Naţiunilor Unite pentru un armistiţiu de două luni, care va intra în vigoare mâine (sâmbătă) 2 aprilie, la ora 19.00", a declarat Hans Grundberg, trimisul ONU în Yemen, într-un comunicat în care a adăugat că acesta ar putea fi reînnoit cu acordul părţilor".

Anunţul acestui armistiţiu, care intră în vigoare în prima zi a lunii sfinte a Ramadanului, vine după ce miercuri au avut loc consultări intra-yemenite la Riad, în absenţa rebelilor houthi, care refuză orice dialog pe teritoriul „inamic".

„Părţile au convenit să oprească toate ofensivele militare aeriene, terestre şi maritime din Yemen şi dincolo de graniţele sale", a spus Grundberg.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut într-o întâlnire cu jurnaliştii să se utilizeze acest impuls pentru a se asigura că armistiţiul este „pe deplin respectat şi reînnoit".

Preşedintele american Joe Biden a salutat vineri anunţul referitor la armistiţiu, dar consideră că „nu este suficient". „Negociatorii trebuie să facă pasul dificil şi necesar către un compromis politic care poate aduce pace durabilă întregului popor din Yemen", a spus într-o declaraţie liderul de la Casa Albă.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri